Севлиево е отново домакин на Националния фестивал „Наука на сцената”

Мисия

24-10-2014, 09:20

Снимка:

Община Севлиево

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Целта на програмата е да повиши нивото на преподаване на естествените науки

Днес Севлиево е домакин на петото издание на Националния фестивал „Наука на сцената”,  което ще се проведе в Дом на културата „Мара Белчева”, с начало 18.00 часа.

Националното издание на фестивала се организира от Национален организационен комитет (НОК) „Наука на сцената”, Министерство на образованието и науката, Община Севлиево с подкрепата и съдействието на: Съюза на физиците в България, Съюз на учените в България,  Британски съвет България, Фондация „Еврика”, Национален ученически екопарламент, Център за творческо обучение – София, Съюз на биолозите в България, Национален политехнически музей, Българско дружество за химическо образование и история и философия на химията – Съюз на химиците в България, Фондация „Комунитас”, Theoretical and computational physics and astrophysics.

Основната цел на програмата „Наука на сцената” е да повиши нивото на преподаване по естествените науки с цел създаване на едно научно по-добре образовано общество и насочване на повече млади хора към кариера в науката, инженерните и технологичните дисциплини. 

350 начални и гимназиални учители от 27 европейски страни, в т.ч. и от България, ще имат възможност да представят своите идеи и проекти на щандове, работни семинари, в презантации и изпълнения на сцена, свързани с  възможността учителите да покажат, че физиката, химията, биологията и математиката могат да бъдат интересни и полезни науки. Условието е те да бъдат представени по достъпен и оригинален начин и да разкриват възможностите и перспективите, които науката предоставя.

Участниците в международния фестивал са определени от национални фестивали със състезателен характер. Основната им цел е да повишат качеството на обучението, като дадат възможност на учителите по различните научни дисциплини да обменят  опит и преподавателски практики, да прилагат по-мотивирано, вдъхновено и ентусиазирано, нови методи и подходи,  да се информират и популяризират помежду си съвременните научни постижения.

В Националния фестивал ще участват представители от български училища, детски градини, клубове за наука и техника и неправителствени организации от страната, работещи с деца.

Главна тема на фестивала е „Изследователски подход при обучението“. Всички участници трябва да представят по най-атрактивен начин проекти, базирани на изследователски подход при обучението по една от определените от Международния организационен комитет категории:

Науката и устойчивото развитие на света

Проекти, в които науката се използва за изучаване на глобалните  проблеми и на проблемите на  околната среда.

Въвличаща наука

Проекти, в които  учениците се въвличат в активно участие.

Иновации в обучението по науки

Проекти, които използват нови технологии и техники на преподаване.

Творчество в научното обучение.

Проекти, които са изключително творчески и  иновативни в преподаването на научните дисциплини.

Науката и нейните приложения

Проекти, които изграждат силни връзки между фундаменталните и приложните науки и индустрията.

Международно сътрудничество

Проекти, които са създадени в резултат на международно сътрудничество



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов