Гимназията по електротехника става на 50 години

Мисия

24-10-2014, 11:01

Снимка:

Архив, ПГЕ "А. С. Попов"

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Деца от цялата област са възпитаници на емблематичното училище

Започнаха проявите, посветени на 50-годишнината на ПГЕ „Александър Степанович Попов”.  На 30 октомври училището ще отбележи своя юбилей със състезания по футбол, волейбол и тенис на маса между класовете. В момента се провеждат състезания по професии и  по общообразователните предмети история, география, български език и литература,  съобщи директорът на гимназията Нели Николова. 

По думите на директорката, много бивши възпитаници на емблематичното за областта учебно заведение ще се включат в отбелязването на кръглата годишнина. 
На 15 септември 1964 г. с министерско постановление се разпорежда във Велико Търново да се открие училище по радиотехника. То трябва да подготвя висококвалифицирани изпълнителски кадри за нуждите на тогавашния Радиозавод, припомня Николова. Учебният процес започва със 111 ученици, разпределени в три курса. 
50 години по-късно в гимназията се обучават 272 ученици. Момчетата и момичетата се обучават по компютърна техника и технологии, микропроцесорна техника и по електрообзавеждане на транспортна техника. 
Възпитаници на училището са деца от цялата област. По инициатива на педагогическото ръководство преподавателите покриват част от разходите на учениците за общежитие и транспорт до населените места. „Това са пари на учителите. Правим го, защото професионалното образование е трудно. Децата са малко, бизнесът е в криза и определено ние няма как да сме в разцвет”, коментира Нели Николова. 
  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов