Даниел Панов видя на място последиците от високите нива на реките в общината

Животът

24-10-2014, 15:46

Снимка:

Община Велико Търново

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Продължава постоянното наблюдение на реките във Великотърновска община

Кметът разгореди да бъдат направени проекти за изчистване на критичните места

Кметът на Община Велико Търново лично обходи и видя всички критични точки, за които през изминалата нощ е съществувал потенциален риск от преливане на реките.

В Дебелец и Килифарево Даниел Панов се срещна и разговаря с кметовете на двата града, с експерти и много граждани.

Той разпореди спешно да бъдат изготвени и актуализирани проекти за почистване на критичните места по поречието на реките. В началото на следващата седмица проектите ще бъдат внесени веднага в Междуведомствената комисия за защита на населението от бедствия и аварии. Очаква се непосредствено след разглеждането и одобрението на проектите да започне работа за почистване на речните корита от събраната дървесна маса, както и наноси, които са образували малки своеобразни „островчета” в реките. Всичко това пречи на нормалният отток на водите и е предпоставка за проблеми при високи водни нива.

В района на Килифаревският манастир пристигна аварийна група на ВиК „Йовковци”, която веднага започна работа по възстановяване на прекъснатото водоподаване за манастира.

В началото на прохода Хаинбоаз Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов обсъди с Областният управител Проф. Георги Камарашев възможността да бъде решен съществуващ проблем с натрупване на дървесна маса около хидротехническо съоръжение, отвеждащо вода от планинските склонове. Разчистването на дървесната маса ще позволи нормално и бързо оттичане на повърхностните води и заустването им в реката.

В момента обстановката е спокойна. Въпреки относително високи водните нива на реките те са много под критичните си точки. Не съществува опасност за хората и жилищата в крайречните зони.

Господин Панов разпореди общински експерти, заедно с кметове на населени места и кметски наместници в събота и неделя непрекъснато да наблюдават, периодично да докладват и при необходимост да предприемат мерки ако водните нива на реките се повишат отново.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов