Търсят нефт и газ край Свищов

Животът

24-10-2014, 17:51

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Предложението е депозирано в РИОСВ

Столична компания ще търси газ и нефт край Свищов. Сондажът ще бъде на 2115 метра под земното равнище, а работната площадка ще е край селата Овча Могила и Козловец, съобщи "Преса". Площадката ще с простира върху 14,3 декара, личи от инвестиционното предложение на дружеството „Проучване и добив на нефт и газ” АД. То вече е депозирано в Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново /РИОСВ/.

Становището на ресорното министерство е, че добивът няма да окаже отрицателно въздействие върху защитени метности и територии. Тъй като дейността обаче е сондаж за нефт и газ, то инвеститорът е задължен да се обърне към РИОСВ за необходимостта от оценка за въздействие върху околната среда.

Специализираната компания има разрешително за дейността от Министерски съвет, подписано през лятото на 2010 г. от правителството на Бойко Борисов. То е със срок на валидност от 5 години и обхваща две местности, където ще се търсят находища на природните суровини – една в землището на свищовското село Козловец и една в Плевенско. Контрактът може да бъде продължен, става ясно още от обнародвното в Държавен вестник решение.

Край Свищов площадката ще осигури между 14 и 18 работни места, а по план инвестицията ще е за около 3 милиона лева. Обявена е и обществена поръчка за доставка на храна на служителите, като от нея е видно, че те ще разполагат с пълен дневен порцион за период от 200 дни. Водоснабдяването на станцията ще се осигури от 40-метров кладенец. Тъй като сондите са доста мощни, до района ще се прокара и специален 20-киловолтов електропровод. Поземленият имот не попада под юрисдикцията на международната екологична мрежа „Натура 2000”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов