Днес е празникът на Еленския бут

Велико Търново Лайф

25-10-2014, 07:57

Снимка:

Община Елена

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гурме турове за еленски бут

В балканското градче ще е интересно чак до 8 вечерта

Днес започва Празника на Еленския бут. За трета поредна година уникалната проява ще събере в Елена ценители на балканския продукт, който само приготвен там има специфичните вкусови качества.

Организаторите от Община Елена, Местния съвет по туризъм и Ротари клуб са подготвили особено интересна програма за празника. Официалното откриване е в 11.30. На градския пазар е разположена сцена, на която от обяд, та чак до 20 ч. тази вечер ще тече забавна програма. Водещи ще бъдат Краси Радков и актрисата Стефка Петрова.

Майстор готвач на празника ще бъде Иван Звездев. На пазара ще откриете касапския кът и трапа за пърлене на прасето, на които местните майстори ще започнат да демонстрират умения от 10:30 часа.  Желаещите граждани днес могат да се научат как най-лесно се отделят свинските бутове и рибици. Стопанин и стопанка ще пресъздадат традицията на празника, а по-късно заедно с гостите ще опитат от касапското мезе.

Под мотото "Пъстри изкушения" различни градове са изложили днес в Елена свои кулинарни щандове. Специална аткракция за смелчаци ще е състезанието "Най-як Балканджия".

В музикалната програма през целия ден ще се изявяват състави от читалища в община Елена, местната Школа по изкуствата, вокална група „Соноре“, „Капанска китка“ с. Гецово и др. Елена днес е център и на много игри, изложби, детски забави и конкурси.
В 18:00 ч. започва концерт на Нелина и фолклорен ансамбъл „Сливен“, а в 20 ч. веселбата приключва празнични илюминации



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов