Как е бебето ти днес?

Мисия

25-10-2014, 09:42

Снимка:

Алианс на българските акушерки

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Академията за акушерки“ събира над 150 във Велико Търново

Кампания ще учи бременни да следят за състоянието на рожбите си

Национална кампания „Как е бебето ти днес“, която започва от Велико Търново, ще се бори с вътреутробната смърт на бебетата. Инициативата, която ще учи бременните да броят движенията на рожбата си, е на Алианс на българските акушерки, съвместно с неправителствената организация „Макове за Мери“. Това каза пред Velikotarnovoutre Тони Калушкова, зам.-председател на Алианса.

Кампанията е превенция на преждевременната смърт на плода. В много държави има въведени такива програми за проследяване доброто състояние на бебето в майчината утроба и в тези страни перинаталната смъртност е ниска, информират от Алианса на акушерките.

Според специалистите състоянието на плода се влияе от много фактори, а някои проблеми трудно могат да бъдат доловени дори при редовно посещение на женска консултация и чести ехографски прегледи.
За да са сигурни за здравето на своето бебе, бъдещите майки трябва да знаят как да проследяват и да броят детските движения в третия триместър на бременността. Именно броенето на движенията ще бъде въведено с кампанията „Как е бебето ти днес“ Освен всичко, това е и още един вид общуване, което води до по-добра емоционална връзка между майка и бебе.

Първа стъпка в кампанията „Как е бебето ти днес“ ще бъде направена във Велико Търново, по време на Академията за акушерки, която Алианса организира в края на месеца. На форума, на който тази година ще има и международни лектори, ще се съберат повече от 150 акушерки от цялата страна. Те ще бъдат първите, които ще преминат специално обучение как трябва да се броят движенията на бебетата в майчината утроба. Впоследствие, връщайки се по работните си места, на свой ред акушерките ще предават ценната информация на бременните си пациентки.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов