Осветиха църквата „Въведение Богородично“ в катедрала, за която ГЕРБ дари 600 000

Светинята се намира в новостроящия се катедрален храм в центъра на Ловеч

Днес бе осветена и отвори врати църквата „Въведение Богородично“, която се намира в приземния етаж на новостроящия се катедрален храм в центъра на Ловеч „Св. Св. Кирил и Методий“.
"Направихме нещо, което ще остане за България, за българската църква, за Ловеч - голяма духовна придобивка и духовно съкровище за вечни времена. Смятам, че е полезно за хората, за тяхното душевно спасение, за възпитанието им в християнски дух и морал", заяви пред медиите Ловчанският митрополит и акцентира, че такъв храм не е строен през последните около 90 години.

Катедралният храм се простира на 850 кв. метра застроена площ, а разгърнатата е два пъти повече. Освен църква в приземния етаж има и салон, баптистериум за кръщаване на възрастни, кът за деца и библиотека, която предстои да бъде оборудвана. В комплекса ще се извършва и активна просветителска дейност.

Впечатляваща е изработката на иконостасът в откритата днес света обител. Той е изработен от  Димчо Димитров от Ловеч. Синът му пък - Мирослав Димитров, е изрисувал иконите. Олтарът е работа на художника Владимир Аврамов.
Централен храм с три престола ще има на втория етаж, още незавършен. Според Ловчанския митрополит Гавриил централният ще бъде на светите братя Кирил и Методий, а другите два - вляво и вдясно на него, още не е ясно на кои светци ще бъдат посветени. „Всъщност в катедралния храм ще има четири църкви, ако се има предвид, че всяка си има отделен престол и име“, според дядо владика.

Осемте камбани на катедралния храм вече огласят Ловеч. Те са доставени от Гърция, задвижват се по електронен път и могат да свирят различни църковни мелодии. "Това е музикален инструмент, който изисква специална подготовка, каквато в момента в България не се извършва, няма хора, които могат да бият едновременно няколко камбани. А камбаненият звън носи мир и благодат", поясни митрополит Гавриил.
На тържествената служба днес той припомни, че изграждането на катедралния храм в Ловеч е започнало в края на 2005 г.

До момента в строежа на катедралния храма са вложени над 3 милиона лева, събрани изцяло от дарители. Най-голямото дарение е от бизнесгрупа - 917 хиляди лева, ПП ГЕРБ са дарили на храма 600 хиляди лева, държавата е отпуснала 480 000 лева, 150 хиляди лева са от община Ловеч и други дарители. Много са и даренията под формата на доброволен труд или материали.

За завършването на втория етаж на храма за нужни още около 400 хиляди лева.

Митрополит Гавриил обясни, че за да бъде довършено и второто ниво на храма са нужни още 400 хиляди лева – за голям иконостас, изрисуване на иконите, да се сложат престолите и полилеи.

Съботният ден започна в 7.00 часа с утреня служба, след която бе Великото освещение. В 9.00 часа започна светата Божествена литургия, отслужена от митрополити от БПЦ, двама архиереи от Руската православна църква, архимандрит от Атина. На нея присъстваха най-големите дарители, сред които и представители на ПП ГЕРБ – Николай Нанков, областен координатор и народен представител, колегата му народен представител Корнелия Маринова, общински съветници, стотици миряни. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов