Вече 30 часа вали сняг в Габрово - 100 см снежна покривка

Животът

26-10-2014, 15:18

Снимка:

Velikotarnovoutre.bg

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

61 см снежна покривка в центъра на Габрово

Водата в Габрово все още негодна за пиене

60 села продължават да са без ток

На територията на община Габрово в продължение на 30 часа вали непрекъснато сняг. Височината на снежната покривка в градската част достига 65 см, а във високата част на общината надминава 100 см. Снегът е мокър, с висока плътност и причинява масово пречупване на дървесна маса. Стотици са падналите дървета по общинската и републиканска пътна мрежа. Духа умерен до силен северен вятър. Влажността на въздуха е 94 %. Регистрираната температура на въздуха в центъра на града от общинската МТО станция е минус 0,4°С.

От Ерго - Про съобщават, че над 60 села продължават да са без ток.

Мобилизирана е цялата налична снегопочистваща техника. Ангажирани са допълнителни сили и средства за провеждане на неотложни аварийни дейности. С приоритет в почистването са главните пътища към селата.

Общински пътнически транспорт се движи по разписание по вътрешните градски  линии, без участъка Недевци – Лютаци и кв. Ябълка, където има паднали дървета и се отстраняват. Нормално, при зимни условия, е движението на автобусите в посока Габрово – Севлиево, Габрово – Трявна и Габрово – Севлиево. Не се обслужват към този час селските линии. Справка за движението на междуселищните автобусите гражданите могат да получат на тел. 066 80 55 66 – автогара.

Преустановяват се учебните занятия в училищата на 27.10.2014 г. Детските градини и ясли ще работят. Създава се организация по почистване и обезопасяване на подстъпите към тях.

Движението към Шипка е възстановено. Проходът е проходим при зимни условия. Продължава снеговалежът, видимостта е силно ограничена. Пътят за  к.к. Узана е заснежен и проходим при зимни условия. Видимостта е ограничена до 50 м.  Температурата на въздуха  е минус 3°С.

Проходими при зимни условия са участъците Габрово – Трявна,  Габрово – Севлиево, Габрово – Дряново.

Прогноза:

Днес ще бъде предимно облачно, ще продъжат преваляванията от сняг в Предбалкана. Очакваната нова снежна покривка до 15 см. Ще духа слаб до умерен северен вятър. Очаквана мин. температура около минус 4°С, максимална температура утре около 4°С.

На телефоните на ОбщСС няма получени сигнали за бедстващи хора на територията на община Габрово. При възникване на кризисна ситуация, породена от усложнената зимна обстановка можете да потърсите помощ на тел.112.

ВНИМАНИЕ!

        1. Водачите да не паркират автомобилите си по начин, пречещ на движението на тролейбусния транспорт, както и на снегопочистващата и сметосъбиращата техника. С особена важност това се отнася за крайните спирки (местата за обръщане на автобусите).

       2. Община Габрово напомня някои от задълженията и отговорностите на своите граждани, ръководители, собственици на фирми, наематели или ползватели на търговски обекти, ателиета за услуги, кооперации, държавни учреждения, учебни заведения, детски градини и обществени организации, съгласно разпоредбите на Наредба №1 за чистотата в Габровска Община, а именно:

Съгласно чл. 2 и чл.19 - "Да почистват редовно:

1. Прилежащите тротоари от сградите, а там където няма такива - по дължината на обектите и на ширина 2 м от тях;

2. Дворовете и входовете около обектите;

3. През зимния сезон терените по т.1 и т.2 да се почистват от сняг и ледени висулки от сградите."

Съгласно чл.15 "Поддържането на чистотата на местата за паркиране на лични и обществени превозни средства е задължение на собствениците им и на експлоатиращите паркингите фирми, предприятия и организации.

Съгласно чл. 24 т. 7, т. 8 и т. 9 "Забранява се:

  • Хвърлянето в кофите и контейнерите за смет на горива и избухливи вещества, горящи и неизгасени отпадъци, твърди и обемисти предмети, строителни материали, течности, стружки и др., които могат да повредят сметосъбиращите машини и съдовете за смет;
  • Изхвърлянето на битовите отпадъци извън контейнерите и съдовете за смет и препълването им;

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)