Броени дни до края на срока за деклариране на доходи

Животът

29-10-2014, 09:31

Снимка:

alarmanews.com

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Декларацията може да се подаде лично или чрез упълномощено лице

Броени дни остават до края на октомври за физическите лица, които през третото тримесечие на 2014 г.са придобили доходи  като наемодатели на физически лица, нотариуси, адвокати, стоматолози, земеделски производители и др. самоосигуряващи. Те трябва да подадат в НАП В.Търново декларациите си за дължими данъци, като самите те определят и внасят до 31 октомври дължимия авансово данък с подаване на декларация по чл. 55, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица и чл. 201, ал. 1 от Закона за корпоративното подоходно облагане (образец 4001) за дължими данъци за третото тримесечие на тази година. НАП изпраща е-мейл до всички засегнати лица за изтичащия срок. Електронните им адреси се пазят в информационната банка на Агенцията.

Декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО внася и всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща доходи на физически лица, различни от тези по трудов договор и е задължено да удържа данък за:

 -доходи по извънтрудови правоотношения или от наем и друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, за които се удържа авансов данък от платеца. В тези случаи дължимите авансови данъци се внасят и декларират в НАП до края на месеца, следващ тримесечието, през което е получен доходът;

 -доходи, подлежащи на облагане с окончателни данъци според гл. 6 от ЗДДФЛ. Това обикновено са данъци, удържани върху доходите на чуждестранни физически лица от: възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и др., както върху доходите на местни и чуждестранни физически лица под формата на дивиденти, ликвидационни дялове и др.

Декларацията по чл.55, ал.1 от ЗДДФЛ и по чл.201, ал.1 от ЗКПО може да се подаде лично или чрез упълномощено лице, по пощата с обратна разписка, или по интернет, когато е подписана с електронен подпис.  Допълнителна информация клиентите на НАП В.Търново могат да получат в сайта на агенцията или на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор. Работното време на офиса  е от 9 до 17,30 часа. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов