Велико Търново посреща участници в Международен фестивал на стъклото

Новините

29-10-2014, 17:14

Снимка:

Архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Международен фестивал на стъклото ще се проведе в старата столица

Тук се намира единственото университетско студио за обработка на стъкло в страната

Трети международен фестивал на стъклото беше открит във Велико Търново. Фестивалът се организира от Факултет по изящни изкуства на Великотърновски университет, с подкрепата на Община Велико Търново, Фондация „Америка за България” и Чешки културен център.

Голяма съвместна изложба на български и чешки майстори, ще бъде акцентът на събитието, на което Велико Търново за първи път е домакин.  

Сред гост-творците са Борис Шпейзман от Израел, американците Крис Тейлър и Стефани Пендър. Със свои творби ще се включат и млади автори, които са още студенти.

В рамките на фестивала на стъклото беше представено единственото университетско студио за топла и студена обработка на стъкло в страната. То е най-новата придобивка на ВТУ-факултета и включва пещ и ателие за художествена обработка на стъкло.

Официален гост на откриването днес беше зам.-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков. „Част от облика на Велико Търново се дължи на ВТУ и особено на Факултета по изобразителни изкуства, с който общината често работи. Тази нова придобивка, вероятно ще даде нов нюанс на града ни, както и престиж, и имидж. Пожелавам на фестивала успех и се надявам той да стане традиция”, приветства събралите се гости и студенти зам.-кметът на Община Велико Търново. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов