За първи път ремонтираха къща без пирони от 17 век

С обновен музей на бита Горна Липница посреща Деня на будителите

За първи път от 54 години насам бе ремонтирана къщата, приютила експонатите от Селскостопанския музей в павликенското село Горна Липница. Музеят е открит през 1960 година, а за целта тогава е била построена къща, точно копие на българските домове от 17 век – изцяло с дървени сглобки, с каменни плочи, без нито един забит пирон.

С проект, защитен от горнолипнишкото кметство пред общината, къщата е била възстановена изцяло в първоначалния й автентичен вид. Кметът на Горна Липница Юлко Палов разказа пред наш репортер, че навремето музеят е създаден по идея и с участието на един от най-значимите местни възрожденци и будители – Даскал Никола. Даскалът е баща на известния наш писател Серафим Северняк.  Будителят доживял дълбока старост и починал на 101 години.

Делото на Даскал Никола и днес се радва на уважение, а посетителите в уникалния за страната Селскостопански музей ще имат възможност да видят не само бита и поминъка на нашите деди, но и устройството на техните домове, с характерните тайни задни входове, през които са се измъквали при турски набези.

Със средства от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии пък, в Горна Липница е възстановен и храмът „Свети Димитрий“, заедно с някогашното килийно училище. „Стегната ли е църквата –стегнато е и цялото село“, категоричен е инициативният кмет Юлко Палов, който кани на събор в Горна Липница, следващата събота.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов