Над 130 000 лева дарили миряни за реставрация на Преображенския манастир

Мисия

04-11-2014, 10:11

Снимка:

"Янтра ДНЕС"

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

„С вяра в доброто“ събира средства за ремонт на манастир

Англичанин е сред основните дарители на светата обител

Над 130 хил. лева събраха и дадоха за 10 години родолюбиви българи за реставрации и връщане на блясъка на стенописите на Захарий Зограф в Преображенския манастир. Това е установил репортер на вестник "Янтра ДНЕС". Сред основните ктитори е петролният бизнесмен англичанинът Дейвид Арчър, който от години живее и работи в България. Фондация “Интелектуални проекти” цяло десетилетие помага за реставрацията на Светата обител.

Близо 150 г. в църквата на Преображенския манастир са палени свещи, които са зацапали иконите със сажди. След тези поражения стенописите са се скрили зад дебел черен пласт, който покриваше цялата църква от входа до олтара. 10 години постепенно щетите се отстраняват.

През 2004 г. фондация “Интелектуални проекти” заедно с реставраторите Лозинка Койнова – Арнаудова и Светла Койнова – Мечкуева и манастирското братство изготви програма за цялостна реставрация на стенописите в църквата и фасадите. Програмата е одобрена от Националния институт за паметниците на културата. Етапите от реставрацията се следят и одобряват от експертна комисия към Министерството на културата.

От 2003 година до сега са реставрирани 173 квадратни метра стенописи в наоса, притвора и южната фасада на църквата, 1,5 кв. м от иконостаса и 15 малки празнични икони, посочиха от фондация “Интелектуални проекти”. През 2005-2006 г. реставраторките Лозинка Койнова – Арнаудова и Светла Койнова – Мечкуева връщат блясъка на емблемата на Преображенския манастир – “Колелото на живота”.

От 2003 до 2013 г. за реставрацията на църквата на манастира са вложени 179 636 лв. От тях фондация “Интелектуални проекти”, манастирското братство и дарители са осигурили 133 136 лв. Министерството на културата е отпуснало 46 500 лв. През тази година през Министерството на културата държавата дава още 39 500 лева за реставрацията на 14 кв. м от Захариевия стенопис на певника в северната част на наоса вътре в манастирската църква “Свето Преображение Господне”, пише още областният вестник.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов