Севлиево, Ловеч, Троян и Априлци са като съкровищница за билки

Животът

04-11-2014, 15:16

Снимка:

Архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Много ресурси, но ниско потребление, отчели изследователи

Като истинска съкровищница за лечебни растения са четирите общини Ловеч, Троян, Априлци и Севлиево, показва направена от неправителствена организация оценка. Обследвани са били запасите от коприва, шипка и синя хвойна.

Резултатите от поручването бяха представени днес от експерти на фондация "Информация и природозащита"
Обследвани били 22 находища на коприва, 15 на шипка и пет на синя хвойна. Според

резултатите най-много са запасите на коприва има в община Ловеч . От стрък коприва са над 31 тона, от лист коприва - 14 тона и от корена на растението - над 38 тона. В община Априлци общо от стрък, лист и корен коприва ресурсите са над 37 тона, в община Севлиево - близо 27 тона и в община Троян - над 11 тона.

Най-много запаси от шипка са открити в находищата в община Севлиево - близо 17 тона. В общините Троян, Ловеч и Априлци са съответно - над 7 тона, близо 3 тона и един тон.
Тази година зрелият плод от хвойната е много малко и събирането му е нерентабилно. Очакваните добиви от всички обследвани находища са 11 тона.
Оценката е направена по проект на фондацията, а финансирането е от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
Според ръководителя на проекта Светлана Аладжем общинските администрации, които издават разрешителни за бране на билки, са тези които трябва знаят на тяхната територия какви ресурси има. Те обаче нямат подобна информация. Аладжем допълни, че държавата не отпуска средства за обследване на находищата, а оценките са заложени в Закона за лечебните растения.
Оценка в четири общини на находищата на лечебни растения е показала наличие на много ресурси, но ниско ползване и контрол. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов