Лепнаха още година и половина на пандизчия, обрал затвора

Крими

06-11-2014, 07:00

Снимка:

Velikotarnovoutre.bg

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бивш затворник отива на съд за убийство за 11 лева

Апашът откраднал гориво от затворническото общежитие във Велико Търново

Година и половина лишаване от свобода при строг режим ще трябва да изтърпи 53-годишният Мехмед Барутоглу - Сома, за куриозна кражба на гориво от затворническото общежитие във Велико Търново, предаде вестник "24 часа". Престъплението бе извършено точно преди една година, като апашът действал в съучастие с още трима мъже от русенското с. Бъзън. Аверите му получават по една година затвор, но условно, тъй като нямат предишни криминални прояви и не са осъждани.

Барутоглу излежава петгодишна присъда за предишна кражба при опасен рецидив. Първоначално бил настанен в затворническото общежитие във Велико Търново, където създал впечатление на примерен затворник и го назначили за параджия в котелното отделение. Имал добра представа за отоплителната инсталация, съхраняваното гориво и възможностите за достъп до помещението. Малко преди кражбата го преместили в откритото общежитие в Ловеч, а през ноември м.г. го пуснали в отпуск.

Сома веднага се възползал от възможността да припечели малко пари. Помолил трима негови роднини от с. Бъзън да му помогнат. Четиримата тръгнали с две коли към затвора във Велико Търново, промъкнали се през дупка в оградата му. С помощта на 25-метров маркуч и спирателен кран започнали да преточват газьол от четиритонна цистерна в туби. Когато напълнили всички съдове, натоварили част от тях в единия автомобил, а 20 туби с вместимост по 11 литра скрили край оградната мрежа с намерение да ги превозят по-късно. Тръгнали с колите към града, но се оказало, че пътят е заварден от полицията и след обиск на колите, апашите били отведени в ареста. Оказало се, че униформените предварително получили оперативна информация за готвения обир и причакали апашите, за да ги хванат в крачка.

Барутоглу и аверите му успели да преточат общо 635 литра газьол на стойност 1074 лева. Горивото било върнато на затвора, и тъй като на практика щетата се явявала възстановена, прокуратурата предложила споразумение на крадците. То е одобрено от съда и постановените им присъди не подлежат на обжалване и влизат в сила незабавно. След ареста си, Сома бил върнат да си долежава присъдата в Ловеч, но вече при строг режим.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов