4.4 милиона за пчеларите през 2015

Новините

07-11-2014, 08:43

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Форум за пчелари организират в Арбанаси

Регионален форум се проведе в Арбанаси

ДФ “Земеделие” дава 4,4 млн. лв. за подпомагане на пчеларството през 2015 г., съобщи в Арбанаси Кирилка Янина, началник на ресорния отдел във Фонда. В архитектурното селце вчера се проведе регионална браншова среща, на която присъстваха пчелари от Северна България. Отпусканите средства са част от Националната програма по пчеларство за тригодишния период 2014 – 2016 г., а заявленията за новото кредитиране се подават в областните служби на ДФ “Земеделие” от 17 до 28 ноември 2014 г.

Сумата се разпределя между четири мерки - за техническа помощ, борба срещу вароатозата, за извършване на физикохимичен анализ на меда и за подновяване на пчелните кошери.

Вестник "Янтра ДНЕС" уточнява, че средствата са разпределени съответно на 350 000 лв., 1,4 млн. лв., 50 000 лв. и 2,6 млн. лв., обяви Янина. Новото е, че в сравнение с миналата година парите за борба с вароатозата са увеличени от 50 на 80 % от одобрените разходи за закупуване на лекарства. За нас здравето на пчелите е приоритет и фондът се старае да финансира максимално опазването им, допълни Янина, която е началник на отдела по пчеларство в централата на фонда.

Тази година няма да се допусне чакането на опашки при подаване на заявленията. По двете мерки – борба с вароатозата и анализ на меда, няма да има класиране и всеки ще получи финансова помощ. Всеки може да кандидатства с едно заявление и един комплект документи за всичките четири мерки.

За тази година са подпомогнати 1315 пчелари, като е определен бюджет от 3,2 млн. Той е усвоен на 74 %, тъй като е имало кандидати, които са били одобрени, но не са могли да изпълнят условията, при които фондът отпуска финансиране.

През 2016 г. по националната пчеларска програма са заложени 4 млн. лв.

Това, което се забелязва през последните години, е не увеличаване на броя на пчеларите, а тяхното окрупняване, коментира Янина. Все повече медопроизводители увеличават размера на стопанствата си и пчелните семейства, а това е целта на програмата. В бизнеса се произвежда все повече биологичен мед и в агроекологичната мярка по програмата за развитие на селските райони са предвидени средства за подпомагане.

Що се отнася до закупуването на нови кошери за подмяна на старите, броят им не може да бъде по-голям от 50. За да е допустима тази мярка, пчеларят трябва да има от 20 до 150 пчелни семейства.

От фонда обърнаха внимание също, че новозакупените кошери трябва да бъдат заселени с пчели при проверките от експерти на ДФ “Земеделие”. Иначе пчеларите няма да получат пари по тази мярка.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов