Димана Трънкова пише книга тайно в продължение на три години

Мисия

07-11-2014, 12:43

Снимка:

Община Горна Оряховица

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Романът бе представен пред горнооряховска публика

Археолог по образование, журналист по призвание и пътешественик по душа, така определя себе си горнооряховчанката Димана Трънкова, автор на книгата „Усмивката на кучето”. След София, Созопол, Варна и Пловдив, тя представи дебютния си роман и пред публика в родния си град. „Пътувам много, но редовно се прибирам в Горна Оряховица. При всяко завръщане в родния ми град задължително минавам покрай две емблематични за мен сгради-моето училище СОУ „Вичо Грънчаров” и читалището и библиотеката. Библиотеките са едни от най-важните неща на цивилизацията, защото именно в тях е събрано цялото знание на човечеството”, сподели Димана Трънкова. Именно затова, младата авторка бе избрала да представи книгата си в читалнята на Общинска библиотека.

Едно пътуване в Родопите и загадъчен надпис край с. Ситово провокират Димана Трънкова да напише своя първи роман. В продължение на три години тя пише книгата в пълна тайна. Действието в нея се развива в малък провинциален град, а описаните места са напълно реални. Авторката въвежда читателя в тракийски мистерии сред българската съвременност. Книгата е определяна като провокативен и динамичен археологически трилър, който преплита древна и нова история, медии, философия и политика, обречена любов и морален хаос в България през ХХІ век. „Когато четете „Усмивката на кучето” получавате едновременно интересна история, описание на България и солидна доза исторически факти за страната ни”, сподели авторката.

Първоначалното работно заглавие на книгата измисля Елизабет Костова, автор на световния бестселър „Историкът”. До „Усмивката на кучето” се стига по-късно, разказа още Димана Трънкова. Дебютният й роман е харесан от Издателство „Колибри”, които се заемат с издаването на книгата, а на 23 юни е премиерата й в София. След това творбата е представена на „Аполония” в Созопол, на Панаира на книгата във Варна, в Пловдив, а днес и пред горнооряховска публика.

Читатели на Общинска библиотека, приятели на Димана и семейството й както и бивши нейни учители бяха сред гостите на представянето. След разговора със своите почитатели, младата авторка раздаде много автографи и подари своя дебютен роман на Общинска библиотека.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов