Цветан Цветанов: ГДБОП излиза от ДАНС

ДАНС ще се занимава само с контраразузнавателна дейност, уточни той

ГЕРБ ще внесе пакет законодателни промени в сектор сигурност още в сряда.Това обяви заместник-председателят на партията Цветан Цветанов, който беше избран и за председател на парламентарната група на партията, в предаването „Още от деня“ по БНТ. Той уточни, че в изработването на проекта активно участие е взел и новият министър на вътрешните работи Веселин Вучков. Промените предвиждат изваждането на ГДБОП в от ДАНС и връщането му в МВР. Според Цветанов, основен проблем е свръхконцентрацията на сили в ДАНС. Агенцията ще бъде оставена да се занимава само с контраразузнавателна дейност.

„Ще има и нова процедура за главен секретар“, съобщи Цветанов. „Искаме да върнем балансиращата роля на президента. Всички реформи в сектор „Сигурност ще бъдат през указ на президента“, допълни той.По отношение на заявката на главния прокурор, че ще иска имунитета на депутати, Цветанов припомни, че сам е дал заявка, че ще се откаже. „Нямам притеснения, затова и заявих, че се отказвам“, посочи той.

По отношение на изразеното преди мнение на председателя на ЕНП Жозеф Дол, че българското правителство трябва да бъде дясно-центристко, Цветанов заяви: „Ние ще доказваме, че ние сме най-силната дясноцентристка партия в България, член на ЕНП“. Той допълни, че гаранция за това е фактът, че Патриотичния фронт не участва в управлението, но „те дадоха своята подкрепа и казаха, че ще бъдат изключително взискателни“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов