Делегация на ВТУ посети Тирана и сключи договор за сътрудничество

Мисия

10-11-2014, 08:52

Снимка:

Великотърновски университет "Св.Св. Кирил и Методий"

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изложба представя 40-годишната история на Факултета по изобразително изкуство във ВТУ

ВТУ организира Ден на отворените врати

Двата университета могат да изпращат по двама студенти годишно

В началото на ноември делегация на ВТУ в състав проф. Пламен Легкоступ, проф. Христо Бонджолов, проф. Радослав Радев и доц. Владимир Владов посети столицата на Албания по покана на Посолството на България и на Университета на Тирана, информират от Великотърновската Алма матер.

На 5 ноември, на официална церемония, бе подписан договор за сътрудничество между ВТУ и Университета на Тирана. Той е първият албански университет и е открит през октомври 1957 като Тирански държавен университет, обединявайки заедно 5 съществуващи института за висше образование. Днес в структурата му има шест факултета и два института. Студентите в университета са повече от 14 000, а преподавателите са около 800.

Ректорите проф. дикн Дори Куле и проф. дпн Пламен Легкоступ се споразумяха за сътрудничество в областта на обучението, научната и учебно-преподавателска дейност, използвайки всички възможности и средства, които съвременната технология предоставя. Двата университета могат да изпращат до двама студенти годишно – бакалаври или магистри за срок от един месец или един семестър, както и обмен на студентски групи за провеждане на учебна и езикова практика.

В присъствието на проф. Христо Бонджолов – декан на ФФ, проф. Радослав Радев – председател на Общото събрание на ВТУ и доц. Владимир Владов – зам.-декан на ФФ от българска страна и на проф. Алтин Шегани - Декан на юридическия факултет, проф. Мунур Кони - декан на факултета по природни науки и проф. дфн Шезаи Рокай - Декан на филологически и исторически факултет, от албанска страна бе договорено и участие в съвместни изследвания и учебни програми; обмен на научна литература; участие в международни научни прояви, организирани от договарящите се страни; разработка на съвместни проекти с външно финансиране – от национални и международни програми и частни инстанции, гарантиращи доброто функциониране на мобилността, културен обмен, спортни прояви, изложби и други.

Посетен бе и Факултетът по чужди езици, в рамките на който е лектората по български език с лектор доц. д-р Раки Бело от ВТУ. На проф. дфн Клодета Дибра - декан на факултета и на доц. дфн София Делийорги - ръководител на катедра по Славянски и балкански езици и култури бяха връчени книги на български език. Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество между двата факултета.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов