Съдия разпитвал своя брат по наказателно дело

Царевград Търнов

10-11-2014, 18:41

Снимка:

Архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Въпреки подобни фрапиращи случаи, няма нито един наказан магистрат заради конфликт на интереси

Явлението конфликт на интереси е една от причините доверието в съдебната ни система да е толкова ниско, каза днес във Велико Търново д-р Незабравка Стоева, председател на Комисията по предотвратяване  и установяване на конфликт на интереси. В старата столица днес обсъждаха прилагането именно на закона за предотвратяване конфликта на интереси.  

самият закон е малко объркан и носи определени противоречия, призна Стоева. "Имаме ситуации в страната, когато съдия разпитва своя брат като свидетел по наказателно дело от частен характер. Прието е, че няма конфликт на интереси, защото няма доказана облага”, даде пример Незабравка Стоева.

"Нямаме наказан магистрат в цялата страна, който Комисията да е обявила, че е в състояние или поведение на конфликт на интереси”, обяви днес д-р Стоева. Тя допълни, че като към това се прибави и законовия състав за наличие на облага, доказването става още по-трудно, а в същото време ситуация, в която лица са в роднинска или близка връзка, е достатъчна да се определи от обществото като конфликт на интереси. По думите на д-р Незабравка Стоева през последните две години се наблюдава активност за подаване на сигнали към комисията, но по-голяма част от тях са анонимни и по тях не се работи. Такива са били и подадените жалби от Апелативен район – Велико Търново. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)