Полицаите може да останат без заплати, ако не се актуализира бюджетът

Законът за МВР бил приет, без да е съгласуван с финансовото министерство

Съществувала реална опасност служителите от МВР да останат без заплати, ако не се актуализира бюджета, каза пред журналисти във Велико Търново зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Кой носи отговорност за това, риторично попита бившият вътрешен министър и подчерта, че е недопустимо да се приема закон за МВР, без да е съгласуван с Министерство на финансите, както се случи в мандата на кабинета „Орешарски“.

„Всеки един закон, който се приема в България, трябва да бъде финансово обезпечен и освен това за него трябва да има становище на това министерство. Такова становище няма, а беше приет закон, който задължава държавата да осигури допълнителни 130 млн. лв. Аз съм убеден, че когато се направи по-детайлен преглед, ще бъде установено, че дефицитът ще се окаже по – голям”, предупреди Цветан Цветанов.

Друг проблем, който цъка в държавата е миграционният поток, посочи Цветанов. „Имахме национална стратегия, трябваше да има годишни планове, а през 2014 няма годишен план за изпълнение на тази стратегия. 42-я парламент и правителството на Пламен Орешарски приеха интегрирана стратегия, която не беше финансово обезпечена и не намери никакво приложение в решаването на този проблем. Знаете, че тези хора, които влизат в страната нямат абсолютно никакви познания по български език. Ние не знаем какви са техните трудови навици, но трябва да се погрижим за децата им, за да могат те да получат съответното образование и да бъдат интегрирани”, заяви Цветанов, според когото проблемът стои на дневен ред и пред местните власти.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов