Рецепти срещу есенна депресия

Не се поддавайте на апатия и негативизъм

Есента не е от най-веселите сезони – дългите дни и топлите летни нощи си тръгват, за да направят място за студения вятър, падащите есенни листа и настинките. Затова и често се говори за есенна депресия, от която страдат мнозина.

Истината е, че скъсяването на деня и застудяването на времето, както и валежите и мъглите наистина са способни да угнетят човек и да го накарат да забрави за усмивката си, напомня edna.bg .

Доказано е, че през есента хората усещат повече умора, по-трудно се концентрират, засилва се апетитът, както и чувството за самота и апатия.

Добрата новина е, че срещу всичко това има решение и то е доста приятно. Излизайте по-често с приятели или се събирайте с тях на домашни партита след работа с чай и лакомства, и ще усетите как есента изведнъж става по-приятна.

Консумирайте храни, които са богати на витамин Д, както и физическата активност, ще ви помогнат да вдигнете нивата на серотонин – хормона на щастието.

Тъй като да се разхождаш под есенния дъжд не е най-приятното занимание, то измислете си различни активности, като например – освежете дома си и го направете по-комфортен с нови пердета или възглавнички, отидете на кино или още по-добре на театър (сезонът вече започна, има чудесни постановки за гледане!), може би не ви звучи така, но големите търговски магазини (молове, тоест) са добър вариант за разходки с приятели, когато времето навън е неприятно.

Под един покрив имате разнообразни магазини, кино, супермаркет, кафенета и т.н.

Четете книги! Едва ли има по-отпускащо и едновременно с това обогатяващо занимание.

Есента е и сезонът на разнообразни музикални събития, така че проверете програмата за културния живот във вашия град. Най-важното е да не се затваряте у дома, а ако го правите, то поканете приятели да ви правят компания.

Най-добрият и изпитан лек срещу депресивни състояния е срещата с хора. Колкото по-социални и активни, толкова по-усмихнати и доволни.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов