Догодина подаваме данъчните декларации по интернет, без да трябва електронен подпис

Животът

12-11-2014, 16:43

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Почти 2500 търновци вече имат безплатни персонални кодове

През 2015 г. Териториалната дирекция на НАП Велико Търново ще осигури възможност на своите клиенти да подават данъчните си декларации и с персонален идентификационен код (ПИК). В приходното ведомство вече се работи върху най-новата електронната услуга, като преди пускането й трябва да бъдат приети законодателни промени, позволяващи идентифицирането на подателя на декларацията чрез ПИК, а не само с електронен подпис.
За първите 10 месеца на 2014 г. в НАП В.Търново са издадени безплатно почти 2500 персонални кодове, като за цялата страна до момента са 220 000, съобщи общинското кабелно радио. Клиентите на НАП са направили с тях над 2,5 млн. онлайн операции с тях. Най-често ПИК се използва за справки за задължения към бюджета и при издаване на удостоверения. 
В момента с ПИК гражданите могат да проверяват в интернет върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, да получат информация за пенсионния фонд, в който се осигуряват, както и да проследят какъв трудов договор е декларирал пред НАП техният работодател. Чрез ПИК клиентите на приходната агенция могат да поискат и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения, да проверят какви са задълженията им към бюджета, както и какви плащания са направили. 
Клиентите на НАП могат да получат безплатно своя ПИК в офиса на агенцията по постоянен адрес или по регистрация за фирмите. 
Информация за услугите с ПИК може да се получи на информационния телефон   0700 18 700 на цената на градски разговор. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов