ВТУ със 7 медала от национална олимпиада по компютърна математика

Със седем медала се завърнаха възпитаниците на Великотърновския университет от Националната студентска олимпиада по компютърна математика “Акад. Стефан Додунеков” в Хисаря. Сребърен медал заслужи Виктория Бенчева, която учи в магистърската програма “Технологии за обучение по математика”. Бронзовите отличия са шест и са присъдени на Невена Георгиева, която учи магистратура по информатика и компютърна мултимедия, бъдещите бакалаври по компютърни науки Елица Бакалова, Йоанна Колева, Боряна Пулова, Павлина Момчилова и Кристиан Димитров.

Състезанието на името на родения в Килифарево виден математик се провежда за четвърта поредна година, информира "Янтра ДНЕС". Според регламента математическите задачи там се решават с помощта на компютър. Отборът на ВТУ е бил представен от 10 студенти, а негов ръководител е гл.ас. Паскал Пиперков. В групата на младите математици от търновската алма матер е имало общо 45 състезатели.

В петък, събота и неделя ВТУ ще бъде домакин на Междууниверситетско състезание по математика. За него чакат участници от ще три вуза – Университетът по архитектура, строителство и геодезия в София, Техническият университет в Габрово и ПУ “Паисий Хилендарски”. Журито ще бъде съставено от ръководителите на отборите, а негов председател ще бъде доц. д-р Димитър Цветков от ВТУ.

Състезанието се организира от Факултета по математика и информатика и секцията на Съюза на математиците в България във ВТУ.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов