20 години затвор за убиеца на старица

Крими

12-11-2014, 19:38

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Брутални подробности около зверството разкриха в хода на разследването

20 години лишаване от свобода постанови Апелативен съд – Велико Търново за Владимир Драганов – Златко от тетевенското с. Гложене. Мъжът бе изправен пред Темида, след като през март т.г. пребил и удушил 84-годишна съседка.
Пенка Георгиева била обявена за издирване на 4 март, след като доведеният й син пристигнал от Ловеч да й нацепи дърва за зимата, разказва "Янтра ДНЕС". Човекът не намерил никого в къщата, а съседи му казали, че не са виждали баба Пенка от поне три дена. Полицията незабавно предприела издирване и след разговори с хора от селото се усъмнили във Владимир. Извършили обиск в дома му и намерили трупа на възрастната жена в пристройка в двора. По тялото й имало многобройни кръвонасядания, травми по главата, както и следи от влачене. Собственикът на имота бил отведен с белезници.
В хода на разследването се установило, че Владимир е влязъл в къщата на старицата с намерение да открадне парите, които тя била скътала, за да си купи дърва за зимата. Влязъл посред бял ден в лятната кухня, където бабата го видяла и го попитала какво иска. Вместо отговор, мъжът се нахвърлил върху нея с юмруци. Повалил я, след което сложил едната си длан пред устата и, а с другата я стискал силно за врата. Когато усетил, че Пенка почти не диша, за момент освободил хватката. Жената успяла да промълви “вземай парите, в лявото чекмедже на шевната машина са”. Владимир взел намерените там 110 лева, но се изплашил, че жената може да го издаде. Завел я до ъглово легло, сложил я да легне по гръб, след което я удушил с ръце. Метнал чаша с вода върху лицето и, за да се убеди, че е мъртва. Ден по-късно довлякъл тялото й в собствения си двор, с намерение по-късно да я зарови, но преди да стори това, полицията стигнала до него.
На първа инстанция Окръжен съд – Ловеч, даде доживотен затвор за Владимир, като магистратите редуцирали наказанието до 20 години, тъй като се признал за виновен и поискал дело по реда на съкратеното производство. Убиецът обжалвал решението, като заявил, че наказанието е несправедливо завишено. Магистратите от Велико Търново са отхвърлили жалбата му като неоснователна и са потвърдили решението на своите колеги. “Той не се е трогнал от смиреното поведение на възрастната и беззащитна жена, която е и негова съседка, дала му доброволно и последните си спестявания, от предсмъртните й мъки, и я е удушил най-хладнокръвно”, е посочил съставът на ВТАС в мотивите си. Магистратите обаче са отменили присъдата в частта, в която Владимир трябва да плати 50 000 лева на внуците на убитата старица. Независимо че те били нейни преки наследници, подобно обезщетение можели да получават само родители, деца или съпрузи на жертвата. Решението подлежи на обжалване пред ВКС.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов