Удължиха срока за разследване около смъртта на баретата в Лясковец

Животът

13-11-2014, 00:33

Снимка:

Пресцентър МВР, архив

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Случаят е на специално наблюдение от прокуратурата, може да влезе в доклада на Брюксел за България

Делото за убийството на баретата Емил Шарков в Лясковец е продължено, като новият срок за приключването му е до края на декември. Това личи от изнесени данни на прокуратурата. Припомняме, че командосът загина при провалена показна акция на спец отряда това лято, когато въоръжени барети нахлуха в дома на неуравновесения Петко Петков от Лясковец.

Този трагичен случай е сред общо 436 досъдебни разследвания, които държавното обвинение е включило в своя специален списък за наблюдение. 

Случаите са на специален отчет, тъй като ги следели от Европейската комисия и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Друга причина е и завишеният обществен интерес. Списъкът с важни дела ще бъде предоставен на европейските експерти, които се очаквало да посетят София в следващия седмици. У нас делегацията ще събира информация за поредния доклад на Брюксел за България, който ще излезе в началото на 2015 г. По темата вестник „Сега“ коментира, че ако се съди по списъка, съдебната власт няма как да се похвали с особени успехи.

Във въпросния списък са добре известните дела за неразкрити поръчкови убийства от последните 15 години, процесите срещу хора от властта, разследвания за злоупотреби с еврофондове, пране на пари, организирана престъпност. Има и куриозни казуси - като например това за опита за контрабандата на двойка ястребови орли, задържани през март 2010 г. във Видин.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов