Търновец съди МВР за 50 бона

Крими

13-11-2014, 09:52

Снимка:

Velikotarnovoutre.bg

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Незаконен арест може да промени съдбата ти

27-годишният спасител, който това лято след потопите даде телефон 112 на прокуроро, съди МВР за 50 000 лв. заради незаконен арест. Милен Ангелов е бил окован с белезници и отведен в ареста в Горна Оряховица преди четири години, пише вестник "Борба". Случката е по-скоро смешна – група младежи са на пикник на Ксилифор и се забавляват. Вдигат шум и заради веселбата идва патрулка. Искат личната карта на Милен, но той пък иска полицаят да се легитимира. Следва конфликт между младежа и униформения и Милен е арестуван.
След това завежда дело и съдът отменя ареста като незаконен. Младежът, който тогава бил само на 23 години, обаче си навлякъл куп неприятности вкъщи, в университета и с приятелката си, с която се разделят. За да докаже правотата си, след като съдебното решение за незаконния арест влиза в сила през годините, той дава МВР на съд по ЗОДОВ - Закона за отговорността на държава и общините за вреди, причинени на граждани.
Не е новина, че делата у нас вървят бавно и се точат с години. Заради това едва през октомври 2014 г. Милен Ангелов е дочакал думата на първата съдебна инстанция в лицето на Великотърновския административен съд. По делото са разпитани куп свидетели, сред които полицаи, роднини и преподаватели на Ангелов от ВТУ, където той сега продължава да учи. Съдът е признал, че заради доказаното незаконно задържане през 2010 г. младежът е понесъл морални вреди. Обаче въпросният иск за 50 000 лева обезщетение бил много голям. Заради това от тази сума са признати само 300 лева. Смехотворната сума на фона на иска е присъдена и защото една от свидетелките заявила, че Милен бил сприхав човек. Заради това пък той е завел срещу нея дело за лъжесвидетелство в Окръжния съд, който трябва да се произнесе тези дни.
Милен Ангелов обжалва решението за присъдените му 300 лева пред Върховния административен съд, защото е убеден, че един незаконен арест на полицията, дори с престой зад решетките 3 часа, може да промени съдбата ти. 
Вярно е, че МВР има право да арестува за 24 часа всеки гражданин за неподчинение или неспазване на полицейско разпореждане. Така е и по целия свят. Само че много малко хора след това водят дела за доказване, че арестът е незаконен. Още по-малко пък съдят ведомството за вреди, и то за такава крупна сума. Милен Ангелов днес твърди, че след като съдът е обявил ареста му за незаконен, полицията в областта го е нарочила и наказвала за каквото и да е по Закона за движение по пътищата. 
27-годишният студент и стажат в адвокатска кантора чака също и становище от търновската Районна прокуратура по жалбата си срещу тел. 112 от края на юни 2014 г. По време на голямата ударна вълна край Дебелец във воден капан бяха четирима души, сред които и дете. Тогава Милен отива на помощ, но пожарникарите нямат нужните атрибути и той звъни на тел. 112 за помощ от въздуха. Вместо това диспечерката му казва, че това не е негова работа. Заради бездействието Ангелов даде спешния телефон на прокурор, но държавното обвинение мълчи по този казус. Тогава Милен и приятелят му Васил успяха да спасят семейството от Дряново, което бе на косъм от смъртта.
Младият и напорист търновец, който има опит и в полицията на Вашингтон, не се отказва лесно и търси правдата докрай, заявява той. Заради това бори неправдите по единствения закон начин - със съдебни дела и жалби до институциите. И чака справедливост – не за материална изгода, а заради голата истина.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов