Уникален дъбов мотор изработи тревненски майстор

Велико Търново Лайф

13-11-2014, 19:39

Снимка:

motoforum.bg

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Дървеният мотор е истинска наслада за окото и атракция за Трявна

Единственият у нас, а вероятно и в света, мотор от дърво създал жител на известното с дърворезбарската си школа възрожденско градче Трявна. Авторът на невиждания екземпляр върху две колеле е дърводелец, на име Диян Стефанов.

Произведението му, освен наистина красиво и впечатляващо, е и практично. Майсторът често яхва дървения си мотор и оглася тихите калдъръмени улички на града, разказа Нова ТВ в свой репортаж. Човекът покрай възрожденските къщи и обикновено паркира край Часовниковата кула. И въпреки че местните добре познават нестандартното возило, винаги се намират любопитни минувачи, които  разглеждат и задават въпроси.

 „Някъде април месец го изкарах за първи път из града. За мен беше голяма изненада, защото видях хората как реагираха, не са виждали такова нещо и най-вече, че се движи. Като спра някъде, правят си снимки, ще попитат какво е това нещо. Това ме радва все пак, сега колкото и да е, с това ми се възнаграждава самия труд“, разказва Диян.

 По професия Диян е дърводелец, но призванието му е да мечтае и да твори невиждани неща. Моторът от дърво е двуместен и тежи 360 килограма. Майсторът му посветил девет месеца и над един кубик дървен материал.

 Освен уникалния мотор, Диян вече е изобретил и дървен велосипед. В момента събира материали, подготвя чертежи и скици, защото тепърва ще създава и голям дървен автомобил.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)