Рекордно ниско ниво на безработица във Велико Търново

Животът

14-11-2014, 06:00

Снимка:

Община Велико Търново, Ростислав Грънчаров

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Рекордно ниско ниво на безработицата за последните 4 години отчитат от общинска администрация Велико Търново. Едва 5,4 %, е броя на хората без препитание, което е почти два пъти по-малко при около 12 % средно за страната. За този резултат от Община Велико Търново са допринесли чрез реализиране на:

Проект „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск. Със спечелване на Проекта, Община Велико Търново пое ангажимента да изгради 3 /три/ Центъра за настаняване от семеен тип, определени в Националната карта на планираните резидентни услуги. През отчетния период се реализираха дейности по изграждане и строително - монтажни работи на 3 /три/ Центъра за настаняване от семеен тип на територията на град Велико Търново. Реализиран проект „За по-добър живот” се осигури грижа в домашна среда за над 130 лица, в т. ч. деца с трайни увреждания и възрастни хора с ограничения или невъзможност за самообслужване, като същевременно се осигури заетост на 31 безработни лица в трудоспособна възраст.

Назначени 15 домашни санитари и 1 социален работник в Звено за услуги в домашна среда към Домашен социален патронаж . Домашните санитари са полагали грижи за 61 лица, разпределени в следните населени места: гр. Велико Търново, с. Ресен, с Къпиново, с. Русаля, гр. Дебелец, гр. Килифарево.

Община Велико Търново продължи да изпълнява политиките в областта на осигуряването на заетост на лица в социално неравностойно положение, чрез реализиране на национални програми и проекти в тази област

През 2014 г. бяха назначени 87 безработни лица на длъжност „Общ работник – аварийна група“. В 23 населени места от общината бяха сформирани аварийни групи от безработни лица, които извършваха дейности по снегопочистване и опесъчване, разчистване на паднали клони, шума, наноси и др.

Отчитайки добрият социален ефект от реализацията на тези дейности за м. март 2014 г., Община Велико Търново финансира със собствени средства продължаването на програмата и изплащането на възнаграждения на 39 от назначените лица.

Продължи да се изпълнява Проект „Подкрепа за заетост“, финансиран по ОП РЧР. Чрез  Проекта бе осигурена заетост на 50 безработни лица,

В ОП „Зелени системи“ бяха наети други 9 лица, след п

приключване на проектните дейности по Проект „Нов избор – развитие и реализация“ по ОП РЧР, реализиран през периода 2012 – 2013 г.

Община Велико Търново реализира Регионална програма за заетост. Осигурена бе заетост на 5 безработни лица, като приоритетно са включени хора на възраст над 50 г. Дейността, в която бяха ангажирани лицата, бе осъществяване на дневен пропускателен режим в училища и специализирани институции за деца.

Община Велико Търново разкри нови работни места по Проект „Шанс за работа – 2014 г.“. Целта на проекта е повишаване на пригодността за заетост на безработни лица над 50 г.

Програма за полагане на общественополезен труд от безработни лица, обект на месечно социално подпомагане.. От началото на 2014 година до настоящия момент средно месечно са включени 70 лица. През месец ноември 2014 година общия брой лица, които следва да полагат общественополезен труд са 66 души разпределени в 14 населени места на територията на Община Велико Търново, като от тях 11 души в град Велико Търново.

Община Велико Търново успешно изпълнява и проекти насочени към младежката безработица. През 2013 – 2014 г. по програма „Старт на кариерата“ бе осигурена възможност за стажуване на 10 младежи до 29 г. в общинска администрация. След приключване на програмата, на 8  младежите бе предложена работа и са назначени в администрацията на Община Велико Търново.

Проект „Професионалист“, финансиран от Държавния бюджет, бяха разкрити 9 работни места за младежи. 

Община Велико Търново изпълнява Проект „Алтернативи” за развитие на социалната услуга „Личен асистент”

Към месец ноември 2014 г. броя на потребителите на социалната услуга „личен асистент”, предоставяна по проект „Подкрепа за достоен живот” в Община Велико Търново е 83 лица с трайни увреждания, от които 18 деца. За лични асистенти са назначени 77 безработни лица, преминали обучение за предоставяне на социалната услуга. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов