Стряскаща изложба в памет на загинали при катастрофи

Започнаха прояви по повод Световния ден за възпоменание на жертвите при ПТП

Снимки от страховити катастрофи, възникнали на територията на областта бяха експонирани днес в шоу рум на един от автомобилните представители във Велико Търново. Както вече писахме, до 31 октомври в региона са станали 141 тежки пътни произшествия с 14 загинали и 170 ранени. Въпреки тази черна статистика обаче, ситуацията в нашия регион е добра, в сравнение с данните за страната, каза началникът на КАТ Николай Иванов.

Всеки трябва да има своя принос в намаляване на инцидентите по пътищата, апелираха от полицията. Това се отнася не само за шофьорите, но и за пътници, пешеходци и т.н. Органите на реда призоваха да се използват предпазни колани или каски, да се шофира с разумна скорост, да не се сяда зад волана под въздействието на алкохол или упойващи вещества. Най-важната цел на всяко пътуване е успешното пристигане, подчертаха още от Полицията.

Откриването на стряскащата изложба, която е подредена с цел превенция, бе съпроводено и със специална беседа. Слушатели бяха ученици от ПГ по електроника „Александър Попов”, които професионално се обучават за водачи на МПС. Пред тях шефът на пътните полицаипризова за дисциплина и отговорност на пътя. Съвети за това как да реагират ако станат участници или неволни свидетели на катастрофа представи главният медицински фелдшер в „Спешна помощ” д-р Деяна Хинова.

Огнеборците са също едни от първите, които посещават местопроизшествия. Тяхната работа, чувствата на екипите и случващото се на мястото на инцидента описа пред младежите началникът на група в Оперативния център на регионалната противопожарна дирекция Станко Лазов. Подкрепи го и директорът на пожарната Красимир Кръстев, който също присъства на събитието. Там бяха още областният управител проф. д-р Георги Камарашев, зам.-кметът на общината Ганчо Карабаджаков, представители на НВУ „Васил Левски”.

Панихида в памет на жертвите при катастрофи отслужи отец Славчо. Със съдействието на великотърновския митрополит Григорий на 16 ноември 2014 г. (неделя) в църковни храмове в цялата област пък ще бъдат отслужени заупокойни молитви за загиналите. в памет на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Проявите са по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който тази година се отбелязва на 16 ноември.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов