Картини от фонда на Галерията за 40-годишнината от първата художествена експозиция в Горна Оряховица

Мисия

15-11-2014, 09:20

Снимка:

Община Горна Оряховица

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Изложбата бе открита от кмета на железничарския град

Над 600 картини съхранява фонда на Художествена галерия „Недялко Каранешев” в Горна Оряховица. Част от тях са подредени в изложба по повод 40-годишнината от откриването на първата картинна експозиция в града. Експозицията включва творби на проф. Васил Стоилов, Димитър Чоканов, Недялко Каранешев, Йордан Попов, Георги Динков, Николай Семов, Александър Стаменов и др. Изложбата бе открита от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. Гости на изложбата бяха и заместник-кметът Йорданка Кушева, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности и международни връзки” Милена Николова, общински съветници, художници, ценители на изобразителното изкуство.

На откриването на изложбата инж. Добрев връчи почетен плакет на директора на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” Катя Велкова по повод 55 години от основаването на училището. „Вашето учебно заведение е постоянен и надежден партньор на инициативите на Община Горна Оряховица”, каза инж. Добрев.

В подкрепа на неговите думи бе и стилният коктейл, който учениците на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” бяха подготвили за гостите на изложбата.

Първата експозиция на Художествената галерия В Горна Оряховица е открита през есента на 1974 г. Организатор е уредникът на Историческия музей Йордан Димитров. Картинната експозиция е била изложена в тогавашния Дом на културните дейци. През годините фондът на Галерията се обогатява и днес в него се съхраняват над 600 творби в различни техники. Съхраняват се живописни картини на проф. Васил Стоилов, Калина Тасева, проф. Иван Петров, Лиляна Русева, проф. Илия Петров, доц. Цанко Петров, проф. Иван Бочев; графики на проф. Никола Хаджитанев, проф. Христо Цацинов; скулптура на проф. Ненко Маров, Ангел Ангелов, Красимир Яков, проф. Мотко Бумов и др

През последните години фондът на Галерията се обогатява предимно от пленера „Живописатира”, чийто домакин ежегодно е Горна Оряховица. В пленера участват както български, така и художници от чужбина.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)