Велико Търново ще отбележи Международния ден на тютюнопушенето

Новините

15-11-2014, 11:00

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Мото: “Мамо, татко, не пушете, здравето ми пазете!“

Международният ден без тютюнопушене е отбелязан за първи път през 1977 година в САЩ и е бил наречен “Денят D” (Don’t smoke day). Оттогава Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, тъй като се чества официално и от страна на Международния съюз за борба с рака (UICC). В нашата страна инициативи, посветени на Международния ден и превенцията на тютюнопушенето се провеждат от 1990 година.
През последните години много проучвания доказват, че у непушачи, изложени на пасивно тютюнопушене се установяват заболявания, свойствени за пушачите. Това е от особено значение в детска възраст, тъй като за разлика от възрастните при децата, които растат в семейства на пушачи рискът за възникване на заболявания и нарушения във физическото и психическото развитие е от два до четири пъти по-висок. По данни на Световната здравна организация (СЗО) при над 1 милиард възрастни пушачи – 700 хиляди, т.е около 1/2 от всички деца в света са пасивни пушачи. 
В България повече от половината от децата (57,5%) в предучилищна възраст са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си. Пушат 45,7% от бащите и 39% от майките (по данни на „Проучване на здравния риск при деца от предучилищна възраст, изложени на пасивно тютюнопушене” в България, от НЦОЗА, 2012 г.)
Ако сте пушач, сложете началото на отказа или опитайте отново. Повярвайте, Вие можете да откажете цигарите! Защото го правите за себе си и за тези, с които се смеете и мечтаете! По повод на Международния ден без тютюнопушене Регионална здравна инспекция – Велико Търново организира следните дейности:

20 ноември 2014 г.

Информационна кампания „Подаръци за здраве” за повишаване на информираността на населението в град Велико Търново относно тютюнопушенето и превенцията на свързаните с този рисков фактор хронични незаразни заболявания. Кампанията се провежда съвместно с участието на млади хора – доброволци и включва замяна на цигари и цигарени кутии със здравно-образователни материали, дъвки, химикалки, балони и други

4 декември 2014 г.
Семинар с медицински специалисти от общините Елена, Златарица и Лясковец по темите: „Пасивно тютюнопушене и здравен риск” и „Стратегии за отказ от тютюнопушене”

13 октомври – 10 декември 2014 г.
Медийна кампания – интервюта и репортажи от проведените инициативи, излъчване на видео и аудиоклипове с тематика тютюнопушене на видеостената пред Община Велико Търново, електронни медии и други



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов