Немци поискаха боклука на В. Търново, обещаха 52 млн. евро инвестиция, но...

Мисия

16-11-2014, 11:45

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

..кметът отхвърли предложението.

Община Велико Търново е отхвърлила инвестиционно предложение за 52 млн. лева. Преди два месеца немски предприемачи обявили, че възнамеряват да направят крупното вложение за изграждане на комбо биотек завод за преработка на твърди битови отпадъци, предаде вестник "Борба". Офертата е внесена от регистрираната като консултантска компания „Ийст-Уест-Кънсълтинг 2000”. Казусът бе дебатиран по време на последните заседания на постоянните комисии към местния парламент. Съветниците обаче се стъписали от факта, че потенциалният партньор хем искал отпадъчната суровина, хем за обработката й да получава пари и да пласира с печалба метал, хартия и пластмаса. Инвеститорите настояли бъдещото предприятие да е на територията на градското сметище в близост до сепариращата инсталация за разделяне на отпадъците край великотърновското село Шереметя, където се прави новото депо по европроект за почти 30 млн.
Немските вложители уверили, че общината няма да има финансови ангажименти към проектирането, планирането, строителството и пускането в действие на завода, обаче я поканили да се присъедини като равноправен партньор и да получи 10% от капитала на дружеството.
„СПОРЕД БИЗНЕСПЛАНА НА „ИЙСТ-УЕСТ-КЪНСЪЛТИНГ 2000” ООД КМЕТСТВОТО ТРЯБВА ДА ПЛАЩА НА КОМПАНИЯТА 16 ЕВРО ТАКСА ДЕПОНИРАНЕ НА ТОН ТВЪРДИ БИТОВИ ОТПАДЪЦИ. Това обаче е в нарушение на Закона за обществените поръчки”, обясниха от местната администрация.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов