Чак на 80 място сме по консумация на алкохол

Животът

16-11-2014, 15:24

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Изследване на СЗО класира държавите, където се пие най-много

Проучване от Световната здравна организация извади Хърватска начело в списъка със страните, в които се пие най-много алкохол. Според Хърватската информационна агенция ХИНА в страната има около 200 000 алкохолици и се употребяват 12,8 литра чист алкохол на човек от населението.

Разпадането на хърватските  семейства най-често е предизвикано от злоупотреба с наркотици, следвани от алкохолизъм и хазарт,писа ХИНА, цитирайки шефката на отделението за лечение на алкохолизъм и други зависимости в загребската болница "Сестри на милосърдието" Зора Зоричич.

Най-употребяваната алкохолна напитка в Хърватия е бирата. Производството и консумацията на бира в страната се увеличават, докато се наблюдава занижаване при производството на вино и концентрати. 
В "Сестри на милосърдието" знаблюдават, че в борбата с алкохолизма се хвъплят по-малко усилия, в сравнение с тази с наркотиците Въвеждането на сериозни акцизи върху спиртните напитки би било част от решението на проблема с алкохолните зависимости. Особен ефект това би имало сред младежите, като също така ще намали броя на смъртните случаи по пътищата, причинени от пияни шофьори. Броят на болните от чернодробна цироза също би намалял.

Един от всеки петима алкохолици в Хърватия е жена. Мъжете пият на обществени места, а жените вкъщи, като стават алкохолици на около 40-годишна възраст. Досега се смяташе, че шест процента от хърватите или 250 000 души са пристрастени към алкохола, но последните данни на Световната здравна организация за Европа и САЩ сочат, че 3-4 % от населението, или между 150 000 и 200 000 души са пристрастени към пиенето.

В черната класация Хърватия е следвана от Люксембург и Ирландия. България е едва на 80-то място със скромните 5,86 литра на човек.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов