Стражица въвежда разделното събиране на отпадъци

Мисия

17-11-2014, 14:16

Снимка:

Архив, Eкобулпак

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

В общината започва разполагането на цветни контейнери

Община Стражица въвежда система за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки. Проектът, който се осъществява съвместно с „Екобулпак“ ще допринесе за устойчивото развитие и опазването на околната среда в района.

Според сключения между общината и дружеството договор, ще бъдат разположени два типа контейнери. Жълтите ще са предназначени за събиране на опаковки от хартия, пластмаса и метал, а тези, в които ще се изхвърлят стъклени опаковки ще са зелени на цвят. Ангажимент по разполагането и поддържането на съдовете има „Екобулпак“.

От дружеството са категорични, че е напълно изключено събраните разделно отпадъци да се смесват, тъй като жълтите и зелените контейнери се обслужват с различна техника. След събирането и транспортирането на отпадъците, материалите се сортират на специализирана сепарираща инсталация и се предават за рециклиране.

Общо 49 жълти и 49 зелени контейнери е планирано да бъдат разположени на територията на община Стражица.

Цветните контейнери могат да се използват и за разделно събиране на други рециклируеми отпадъци като вестници, списания, пластмасови купи, метални прибори за хранене, стъклени чаши и др.

Информационно-образователна кампания ще разяснява на населението ползите от разделното събиране и рециклирането на отпадъци. За учениците пък са предвидени различни инициативи, които целят да формират трайни екологосъобразни навици.

Дружеството, което ще се грижи за събирането на отпадъците от опаковки е създадено и активно работи в тази сфера още от 2004г., като е изградило шест инсталации за сортиране на отпадъци в различни райони на страната.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов