Михов: Необходими са законодателни промени в сферата на образованието

Мисия

17-11-2014, 17:02

Снимка:

вестник "24 часа"

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ген. Михо Михов: Ако Калфин не осигури коледни надбавки – ще е минус за АБВ и самия вицепремиер

Чрез актуализация на закона за висшето образование ще излизат подготвени кадри

Законът за висшето образование трябва да се актуализира и приеме в Народното събрание. Вече има утвърдени практика, които се налага да бъдат узаконени, касаещи студентите и курсантите за НВУ, както и качеството им на живот в битов аспект по време на следването им, още повече по време на учебния процес и реализация след завършването на вуз-а. Това заяви ген. Михо Михов на пресконференция във Велико Търново. Депутатът поясни, че от АБВ ще настояват за промени и в Закона за реализация на академичните кадри, както и за предучилищото и училищно обучение.

Народният представител обясни, че се е срещнал с ръкодоството на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Националния военен университет „Васил Левски“ и Строителният техникум „Ангел Попов“. Той се е запознал с възгледите на ректорите и те напълно съвпадат с неговите. „Трите закона пред последните години са изменяни и допълвани, а някои от тях отлежавали близо 8 години в 2-3 Народни събрания, за да бъдат актуализирани и приети отново.“-обясни Михов. По тази причина бизнеса и индустрията страдат от липса на добре подготвени във вузовете кадри, убеден е депутатът. За да се подобри подготовката на студентите, курсантите, специализантите и докторантите е необходимо въвеждането на нови текстове, които да осъвършенстват качеството на обучение.

Народния избраник не пропусна да спомене и материалната база на учебните заведения. „Тя е силно амортизирала и не кореспондира с новата техника, която ние получава по линия на ЕС и другите страни.“-коментира Михов. Като пример за изоставането в тази сфера той изтъкна обучението на родовите войски, за което е необходима модерна комуникационна и огнева техника, която липсва.Това посред Михов се дължи на законова задлъжнялост.

Депутатът заяви още, че ще се работи за осъвършенстване на дуалната система за средното образование. Тя предполага пряка връзка с бизнеса, поради което е необходимо да бъде разработена по начин най-подходящ за българските ученици.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов