Двойно повече студентки са родили по време на обучението си през последните 4 години

Животът

18-11-2014, 09:28

Снимка:

semeistvo.rozali.com

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лишиха от родителски права майка, пускала момчетата си на британски педофил

Помощта, която получават е по 2 880 лева

За четири години майките студентки, които са получили еднократна помощ при раждане, са се увеличили двойно, показват данни на социалното министерство. Към края на октомври тази година 4501 жени с дете до 1 г., записани в редовна форма в университет, са получили близо 13 млн. лв. помощ, пише вестник "Сега". За сравнение през 2011 г. броят им бе наполовина - 2344 студентки са получили 6.4 млн. лв. 
Помощта през тази година е 2880 лв. и се дава накуп, ако жената е записана да учи редовно в университет. Според плана за бюджета на социалното ведомство обаче по това перо има сериозен преразход, защото прогнозата е за едва 2000 майки и са заделени близо 5.8 млн. лв. Не е ясно как са планирани тези случаи, при положение че дори и през 2011 г. те са били повече, а оттогава има ясно изразена тенденция броят им да расте. 
През лятото служебният социален министър Йордан Христосков обяви, че с тази помощ масово се злоупотребява и затова искаше да подготви изменения за затягане на правилата за този начин на подпомагане за семействата с деца. В социалното министерство вчера не се намери кой да отговори дали ще се вземат мерки за по-строги изисквания. 
Идеята на Христосков бе част от помощта да се изплаща със заверка на първия семестър, а останалата - на втория. Мотивът - че много жени всъщност се записват фиктивно в университет, за да получат сумата, а след това се отказват. Христосков разказа и споделеното му от ректор, че в неговия университет са били записани 120 майки, които получили помощта, а само седем са продължили реално обучението си. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов