Документална фотоизложба представя интересни моменти от историята на Европа

Велико Търново Лайф

19-11-2014, 15:38

Снимка:

tvdarts.com

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Габровци ще видят проект на германския институт по съвременна история

На 20 ноември от  16.00  в Художествена галерия  „Христо Цокев” ще бъде представена документалната фотоизложба Диктатура и демокрация в епоха, изпълнена  с крайности. Моменти от историята на Европа през 20 век” - проект на германския Институт за съвременна история и Фондацията за осмисляне на комунистическата диктатура в бившата ГДР.

Изложбата е част от съвместната инициатива на Община Габрово и Посолството на Федерална република Германия,  посветена на 25-та годишнина от падането на Берлинската стена, и проследява турболентни моменти от европейската история, започвайки с избухването на Първата световна война през 1914 г. и приключвайки с присъединяването на Хърватска в Европейския съюз през юли 2013 г.

Експозицията ще бъде официално открита от Посланика на Федерална република Германия в България - Н. Пр. Детлеф Лингеман и ще може да бъде разгледана в периода от 20 до 27 ноември 2014 г.

С богатия архивен снимков материал и разяснителни текстове на български език, изложбата е подходяща за всички възрасти - от учениците, които могат за по-малко от час да научат съвременната история до поколенията, помнещи и преживели част от представените моменти.  

Инициативата „Европа преди и след падането на Берлинската стена” включва още: 2 филмови прожекции в зала „Възраждане” на 24 и 25 ноември от 18.00 ч.  и лекция на проф. Хорст Телчик -пряк участник в събитията в Германия от 1989 година, която ще се проведе на 26 ноември от 15.00 ч. в конферентната зала на Библиотеката на Технически университет – Габрово. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов