Свищов с най-много дела срещу изборни търгаши

Първите осъдителни присъди са от 2009 година

Районният съд в Свищов се е произнесъл по най-много дела, свързани с купуване на гласове в областта. Още през 2009 година трима от крайдунавския град бяха осъдени на пробация заради търговия с гласове на европейските избори. Юмют Мусов, Мехмед Мехмедов и Иван Лесичков получиха пробация, съответно за две години и 300 часа общественополезен труд и по една година, с 200 часа безвъзмездна работа в полза на обществото.

През 2011 година свищовлийката Неврие, с прякор Лили Иванова, също получи осъдителна присъда, след като отишла с оферта при човек от щаба на ГЕРБ. Жената носела лични карти в себе си, за да удостовери, че притежателите им биха гласували за кандидата за кмет на партията, срещу 30 лева на глас. Д-р Кристиян Кирилов от ГЕРБ обаче незабавно сигнализирал органите на реда за незаконната оферта. Жената била спипана веднага на място, с личните карти. Тя бе осъдена на пробация.

В съда вече е и първото дело за изборни алъш-вериши от последните избори на 5 октомври. То е срещу 40-годишна безработна свищовлийка, заради деяние, извършено на 29 септември. Тя обикаляла домовете на ромски семейства, за да предлага по 30 лева на глас, в полза на ДПС.

Още едно дознание тече в Свищов в момента за изборна търговия. По него имаше направено искане за отнемане имунитета на кандидат депутат от листата на ДПС. Сега разследването продължава.

В региона тече и друго разследване - срещу Иван Шишманов, местен лидер на ДПС в Полски Тръмбеш. Той бе арестуван в изборния ден миналата година. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов