С искане за отстраняване от длъжност и ескалиране на напрежението започна заседанието на ВТОБС

Новините

20-11-2014, 13:12

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сесията на Общинския съвет в старата столица започна с остър словесен сблъсък

Заместник-председателят на Великотърновския Общински съвет предложи местните парламентаристи да гласуват отстраняването на секретаря на Общината - Мина Илиева. Румен Димитров определи изказването на Илиева на редовното заседание от 30.10.2014 година като превишаване на служебните правомощия. „Бих преглътнал шоуто, което се разигра тогава, но не мога да се съглася с това един общински служител да обижда общински съветник, който и да е той.“- отсече Димитров. Заместник-председателят зяви, че острите й реплики, предадени чрез медиите, имат за цел рушене на авторитета му. Припомням ви, че тогава секретаря на Община Велико Търново препоръча на общинския съветник по-често да слуша песента на Тодор Колев „Фалшив герой“ и да не се припознава в нея, както подложи на съмнение компетентността му.

Днес Мина Илиева не отвърна на думите на Димитров, а в индиректния сблъсък се намеси Десислава Йонкова, която заемаше длъжността председател на РИК за предсрочните избори. „Законът за местното самоуправление и местната администрация изрично урежда кой е работодател на секретаря – кмета. В закона се сочи, че на длъжността се назначава безсрочно и от юридическа гледна точка каквото и да реши Общинския съвет, това не може да обвърже кмета към определено поведение."-каза Йонкова.

В разговора се намеси и Николай Илчев, който припомни на своите колеги, че в залата присъстват и студенти по публична администрация, дошли да набюдават работата на Общинския съвет, а всъщност стават свидетели на нещо съвсем различно.

В крайна сметка предложението за отстраняването на Мина Илиева от длъжност не бе прието от местните парламентарите. 22 души гласуваха против и само един „за“ – Румен Димитров.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов