Бъдещ религиозен център върху имоти на Мюсюлманското настоятелство разбуни духовете в Свищов

Животът

20-11-2014, 20:02

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Питане до кмета внесоха общински съветници

Питане до кмета на община Свищов Станислав Благов са внесли общинските съветници от ГЕРБ, по повод бъдещото изграждане на Балкански център за религии, етническа толерантност, древни езици и култура. През последните дни това е най-обсъжданата тема в Свищов.

Според вносителите на питането, вече имало изготвен проект и архитектурни планове, избран бил и терен за новия религиозен център – имот, стопанисван от Мюсюлманското настоятелство. Всичко това обаче съветниците са научили неофициално, от дневния ред на проведена тези дни среща, при която бил подписан меморандум за сътрудничество по реализирането на проекта.

Меморандумът е парафиран от кмета Благов, макар че така и не е ясно най-важното – откъде ще дойде финансирането на този проект. В питането на съветниците от ГЕРБ се казва, че старейшините искат нещо повече от „отнесени сентенции и обикновени клишета“, каквито според тях единствено фигурират във всички пояснения към проекта.

Във входираното преди ден питане на съветниците, се поставят въпросите кой осигурява финансирането за изграждане на такъв център; кой ще осъществява контрола върху разходването на осигурените средства; кои религиозни общности ще бъдат представени и на какъв принцип; каква конкретна дейност ще извършва бъдещия Център, кой ще управлява тази дейност и кой ще го стопанисва.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов