Търновски адвокат гони стреса с кулинарни шедьоври (СНИМКИ)

Велико Търново Лайф

21-11-2014, 13:11

Снимка:

Личен архив

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Специално за Velikotarnovoutre виртуозът сподели една от великолепните си рецепти

Великотърновският адвокат и синдик Пламен Костадинов е прочут в средите си с необичайно хоби – кулинарията. Изумителният талант на адвоката е предизвикал възторг у всеки, вкусил от неговите шедьоври. За останалите остава естетическата наслада от уникално аранжираните ястия на юриста, снимки на които той често публикува в социалната мрежа. Албумът, озаглавен „Нещо за хапване“, който има стотици харесвания, е като презентация на петзвездна кухня. Кадрите, които Костадинов споделя с приятелите си още от началото на 2011 година, показват, че юристът развива хобито си и става все по-добър.

Сред хитовите му изпълнения, които той скромно нарича кулинарни експерименти е например конско филе, шпиковано с чесън и печено с ароматно червено вино и соев сос, с тръстикова меласа. А какво ще кажете за шпиковано пилешко филе, бордирано с пушен бекон и изпечено с чеснови трохи от пармезан, при това гарнирано с броколи, задушени в сос от стриди и лайм? Дори и обикновената вратна пържола при Пламен Костадинов е винаги изумителна – или с дъх на дижонска горчица, бира и анасон, запечена с ананас, чедър и ементал; или печена с микс от ароматни подправки, сос от къпини и червено вино, гарнирана с чеснови задушени в соев сос гъби кладница... Сред успешните комбинации на кулинарния майстор, които самият той изобретил, са крехки свински карета със сос от шоколад и чили.  

Страстта на юриста към перфектния вкус и вид на храната го прави експериментатор и почитател на фюжън кухнята. Той обаче демонстрира уважение и към добре познати у нас рецепти, от времето на „Балкантурист“. Такова достойно за кухнята на Костадинов ястие, е рамстека с лук.

Адвокатът колекционира рецепти от други майстори, а сред най-интересните е патешко магре, от домашно гледана птица, в различни вариации, например – със сос от боровинки и малини.

Любимата рецепта на адвоката е от стар майстор готвач – цял свински врат, печен върху морска сол. Специално за Velikotarnovoutre Пламен Костадинов се съгласи да сподели как се приготвя този специалитет.

Нужно е цяло парче добре оформен свински врат, без кост и тава за печене - за еднократна употреба. При липсата на такава, на дъното на обикновената тава трябва да се сложат 2 пласта алуминиево фолио, за да предпазят съда. Причината е, че при печенето, соковете, които изтичат от месото сбиват морската сол и след това тя не може да бъде отстранена от повърхността. Върху фолиото се насипва солта. Според размера на тавата, обикновено нужното количество е между 1.5-2 кг. Необходим е слой от около 2 см.

Отделно в купа се смесва обилно количество горчица, от вида, който харесвате. Към нея се добавя чаена лъжичка мед и прясно смлян черен пипер.  Разбърква се на кашица. За парче врат от около 2 кг трябва поне 400 грама горчица. Другата част от подготовката включва нарязването на много зелени подправки. Това може да са магданоз, джоджен, мащерка, копър, чубрица, или микс, какъвто харесвате, без ограничение. Колкото повече вкусове, толкова по-добре, съветва изтънченият кулинар.

Месото обилно се намазва от всички страни с горчичената смес, след което върху цялата повърхност на свинския врат трябва да се разстелят надребнените зелени подправки. Това става по-лесно с помощта на фолио, върху което отъркалвате парчето месо, като преди това сте насипали подправките. Билки трябва да полепнат от всички страни на намазания с горчица свински врат. Така подготвеното парче се слага директно върху солта и тавата се поставя в предварително загрята на 200 градуса фурна. За 2-килограмово месо са достатъчни 2 часа и 45 минути печене.

По време на печенето горчицата и подправките образуват кора върху месото, която покафенява и може да замирише на изгоряло, предупреждава спецът Пламен Костадинов и отсича: „Така трябва! Идеята на тази кора е, че месото се готви в собствени сокове, като поема аромати от подправките и горчицата, и се осолява, колкото му е необходимо от морската сол, поемайки и всички полезни минерали.“

Когато печенето приключи, месото се изважда много внимателно с шпатули, за да не се пробие кората. Добре е да се постави в затоплена чиния или тавичка. Загъва се внимателно с фолио, но без да се притиска, и се оставя половин час да „почива“ на топло място. Това е много важен момент, споделя тънкости Пламен Костадинов. „Температурата на печене е изтеглила соковете в горните слоеве на месото, затова те трябва да се разпределят обратно в цялото парче и да го направят крехко“, обяснява той.

Така приготвеното месо може да бъде поднесено с картофи соте, или с джинджифилови картофи, може да се приготви лимонов сос, с който да се полее, казва Костадинов. Гарнитурата е въпрос на вкус и избор, усмихва се любителят гастроном, чиито прословути кулинарни вечери са абсолютен хит.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов