Осъдиха кредитен инспектор, крал от клиенти

Крими

21-11-2014, 17:10

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

4 месеца лишаване от свобода условно постанови Районен съд – Велико Търново, за кредитен инспектор, присвоявал пари от свои клиенти, съобщи "Янтра ДНЕС". Н. В. имал сключен договор с “БНП Париба” за работа като дистрибутор, предлагащ бързи кредити. Няколко месеца работил без забележки от страна на фирмата и клиентите му. Впоследствие се изкушил да започне да прибира малки суми пари от вноските, с които длъжниците погасявали заемите си. В рамките на месец прибрал общо 1216 лв. от 10 различни клиенти на услугата “Джет кредит”. От “БНП Париба” констатирали, че парите на техния инспектор в старата столица не излизат и извършили проверка на кредитния му портфейл. Тогава лъснали множество липси от погасителните вноски на клиенти на дружеството. От фирмата подали сигнал в полицията и започнало разследване.
Куриозното е, че Н.В. започнал работа за “БНП Париба” в началото на 2005 г., проверката, констатирала липсите, е извършена в края на същата година.
На полицията и прокуратурата им били нужни 8 г., за да приключат разследването по случая и да изправят Н. В. пред съда. Делото срещу него започнало едва през миналата година. По него били представени финансови експертизи и били разпитани част от клиентите, от чиито вноски били присвоявани пари. След изминалите 9 г., част от тези хора изобщо не могли да бъдат намерени.
Огромният срок на разследване станал причина и за отхвърляне на гражданския иск от страна на “БНП Париба”, тъй като предвидената в закона петгодишна давност е изтекла още през 2010 г.
Н. В. бил признат за виновен, като поради относително малкия размер на присвоените пари, съдът постановил наказание под предвидения в закона минимум. Също така той няма предишни осъждания, поради което изтърпяването на наказанието е отложено за срок от три години. Решението подлежи на обжалване пред ВТОС.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов