Килийно училище, в което е преподавал Петко Славейков, тъне в разруха

Мисия

24-11-2014, 10:29

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Сградата - паметник на културата - пред срутване, няма пари за ремонт

Килийното училище, намиращо се в двора на църквата „Св. Марина“ в град Дебелец, в което е преподавал самия Петко Славейков се разрушава. Школото отворило врати през далечната 1834 година, преживяло турско робство и устояло на времето, днес представлява опасна сграда, застрашена от срутване. „Щетата по пристройката към училището е нанесена от паднало дърво в следствие на първия за тази година сняг.“-обясни за Velikotanovoutre.bg кметът на Дебелец Димитър Димитров. Градоначалникът заяви, че има изготвен проект за събаряне до здрава основа и пълно възстановяване на килийното училище, който отлежава вече 5-6 години и чака финансиране. 130 000 лева е необходимата сума за ремонтните дейности по вековното школо – паметник на културата. Димитров подчертава, че няколко пъти е търсил съдействие от Комисията по бедствия и аварии, но без успех. С времето щетите по сградата се увеличават и самия проект също се нуждае от актуализация.

„Припокривано е пред 80-те години, но за сега няма средства за ремонт. Обмисляме варианта за поставяне на лека покривна контрукция като временно решение на проблема.“-допълни още кметът на Дебелец.

Само преди 2 години килийното училище бе включено в атрактивен екомаршрут, заедно с каменния мост и римската цитадела в града. Тогава кметството получи 9 900 лева за благоустрояване на крайградските зони. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов