Ходжа се включва в спасяването на църква

Животът

24-11-2014, 13:49

Снимка:

Иван Георгиев

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

"Бедните, гладните и безработните не се делят по цвят и по религия. Те еднакво страдат”, обяснява ходжата

Ходжа предлага безвъзмездната си помощ за ремонта и спасяването на православен християнски храм. Яшар Мехмедов е на 28 години и е един от най-младите мюсюлмански духовници в страната. Завършил е мюсюлманската школа в Устина, Пловдивско, а на 20 години става ходжа в еленското село Константин. Мехмодов води проповедите си в импровизирана джамия в помещения на бившите складове за торове и химически препарати в центъра на селото. Занемарените и порутени допреди това помещения, сега са превърнати в красив молитвен дом.
Яшар ходжа е съвременен и модерно мислещ млад човек.Младият духовник е категоричен, че различните религии не трябва да разединяват, а да обединяват хората по света и да ги карат да се обичат. Дава за пример живота в родното си село. „В Константин живеят християни и мюсюлмани. Аз съм мюсюлманин, всичките ми комшии са християни. Уважавам техните празници и те нашите. Работим заедно, помагаме си. Бедните, гладните и безработните не се делят по цвят и по религия. Те еднакво страдат”, обяснява ходжата. Когато научил, че християнската църква в селото се нуждае от ремонт, Яшар ходжа и други мюсюлмани от селото заявили на кмета Стоян Комитов, че искат да се включат в ремонтите и спасяването на Божия храм. Кой с каквото може – с пари и с безвъзмезден труд. Самият ходжа не вижда нищо необичайно в това, че иска да спасява религиозния храм на друга вяра. „Кметът ми помага, защо и аз да не му върна жеста. Нали в крайна сметка затова сме хора, за да си помагаме”, категоричен е той. Към джамията младият мъж е изградил и училище, в което преподава на децата корана. Учебниците, по които преподава му ги подарил преди време старият общински кмет на град Елена, Сашо Топалов, който е християнин.
Яшар ходжа е категоричен, че в България няма радикален ислям и фанатици, които могат да предизвикат размирици. „Много се говори за имамите в Пазарджишко. Това, че те спазат по-стриктно каноните на исляма, не бива да се приема като нещо опасно. Въпрос на личен избор за всеки е дали жените ще ходят покрити, а мъжете с бради. Още повече, че сега брадите са модерни в цял свят”, обръща го на шега Яшар.
Макар и само 28-годишен, Яшар ходжа се ползва с уважението на местните. Дори и връщащите се от училище деца минават покрай него смирено навели глави и го поздравяват с „Добър ден, ходжа” по турски.
Дипломираният мюсюлмански отправя и още един съвет към хората, изпаднали в трудно положение, независимо от коя религия са. И то е – да не ходят при самозвани ходжи, които правят и развалят магии. Според него това не са добри хора. „Истинската вяра в Бога, а не магиите помагат на човека. Вместо да си дават парите на шарлатани, нека хората да отправят една истинска и гореща молитва от сърце и душа. И Бог ще им помогне”, съветва Яшар ходжа.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов