Нови групи могат да разтоварят числеността в детските градини

Царевград Търнов

24-11-2014, 20:10

Снимка:

Архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Кметът Панов се срещна с директори на търновските забавачки

По искане на директорите на детски градини и представители на синдикатите, кметът на Велико Търново Даниел Панов проведе работна среща с директори на заведенията в общината. Срещата бе във връзка с проблеми, породени от големият брой деца, записани в групите на местните забавачки.

В срещата взеха участие директори на 12-те детски градини в град Велико Търново и синдикални представители, информират от общинския пресцентър.

Директорите и учителите поставиха въпроса, че работят със средно 30 деца и това затруднява и често прави неефективна работата им.

Кметът Даниел Панов припомни, че въпреки нулевата за усвояване на европейски средства година и множеството трудности, над 1 000 000 лв. са вложени в реализирани проекти за подобряване на енергийна ефективност на сградите на детските градини.

„През лятото след дългогодишна „сага“си върнахме собствеността на разширеното крило на сградата на ЦДГ„Здравец“ от Министерство на отбраната“-припомни Даниел Панов. Около 400 000 лв. ще са необходими за окончателно завършване на разширението, което в момента е в фаза „груб строеж“.

Кметът очерта перспективите за възможностите за разкриване на нови групи и по този начин намаляване броя на децата в работещите детски гадини. След ремонт и реконструкция 3 нови групи може да бъдат настанени в източното крило на училище „Г.С.Раковски“

В ОУ „П.Р.Славейков“ в допълнителна сграда могат да се настанят след ремонт 2 нови групигрупи.

Неизползваната сграда на филиала на ДМСГД в кв. „Кольо Фичето“ след неголям  ремонт може да приеме 3 нови групи.

При съществуваща база може да се сформират 2 нови групи ЦДГ  в „Св.Св.Кирил и Методий“ и в ЦДГ „Рада войвода“ 1 група.

„Често срещана практика е при това ниво на основната такса голяма част от родителите по различни причини да не пускат децата в детска градина, но да плащат таксите и да „пазят мястото. Това води до големи групи по списък, като реално посещаемостта е доста под тези цифри“.

Според официална справка средно месечното посещение  на деца в групите в детските градини през последната година е от 23-25 деца.

„Поемам ангажимент в рамките на възможностите, които има общината да работим за разкриване на нови групи, което е единствената реална възможност броя на децата в групите на детските градини да бъде намален. Апелирам към родителите за разбиране, защото на практика не е възможно всички деца във Велико Търново да посещават само детските градини в централната градска част“- заяви Даниел Панов.

Представителите на синдикатите и директорите на детските градини благодариха за доброто социално партньорство с общината и обещаха съдействие при решаване на проблема.

 

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов