Разследват липса на 80 000 лв. от касата на областната болница

Мисия

25-11-2014, 09:38

Снимка:

Областна болница "Д-р Стефан Черкезов"

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

При ревизия лъснала липсата на крупната сума

Прокуратурата разследва счетоводителка на Диагностичния консултативен център (ДКЦ) на болницата във Велико Търново за липса на около 80 000 лв. служебни пари. Проверката започнала, след като липсата била засечена при вътрешен одит, предаде вестник "Борба". Разкритията били направени преди броени дни, когато решили да намалят наполовина заплатите на директора и на счетоводителя на поликлиниката в новата болница.
Счетоводителката не се съгласила и било връчено предизвестие за отстраняване от длъжност. На нейно място била наета външна счетоводна кантора, от която се съгласили да водят финансовите дела.
При ревизията от новото счетоводство лъснала и въпросната липса на сериозната сума от 80 000 лв. При проверката излезли наяве и драстични нарушения за последните 3 г. Установено било, че не са подавани декларации в НАП. Засечено било и несъответствие между паричните потоци между касовия апарат и осчетоводените пари. 
От управата на ДКЦ поискали становище от софтуерната фирма, която поддържа касовия апарат. При съпоставка на данните експертите се произнесли, че проблемът не е софтуерен, а устройството е в изправност. Тепърва полицията и прокуратурата ще изясняват от какво перо са липсващите средства и дали реално става въпрос за злоупотреба от страна на бившата счетоводителка.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов