Във Велико търново масово падат глоби на ДАИ в съда

Животът

25-11-2014, 10:26

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Аферата с такси „абонамент” и „спокойствие” потъна

Близо 10 административни дела във Великотърновския районен са отменили глоби на Държавната автомобилна инспекция. Четири от делата са на превозвача Александър Нанков. Актовете и глобите са наложени при управлението на Петър Петров, който на 6 август т.г. бе окован с белезници при акция на ДАНС. Едното от отменените наказателни постановления за „Алекс ОК” на Нанков е от април 2014 г. То е за 1200 лева, защото превозвачът не бил организирал предпътни технически прегледи на товарни автомобили от лице със средно или висше образование. Съдът обаче отхвърля глобата, защото в наказателното постановление на ДАИ не се посочва за кое лице става въпрос, за колко товарни автомобила и кога реално е извършено нарушението. Заради непълноти са отменени и останалите глоби на Нанков и на още няколко търновски превозвачи. 
Всъщност само собственикът на три транспортни фирми от Велико Търново Александър Нанков бе дръзнал да се оплаче писмено от действията на арестувания началник на ДАИ Петър Петров и именно заради постоянни проверки и глоби за какво ли не.
„…Аз не оправдах очакванията на Петров да се „отчитам” и той започна гонка. Директно пари не ми е искал, но ми бе дадено да разбера, че трябва да съм послушен. Пита ме колко таксита имам и аз казах - около 100. Е, тогава трябва да внимаваш много да не ги пече слънцето”, сподели 43-годишният бизнесмен от старата столица. 
На 6 август данс прибра Петър Петров, Валентин Христив, Любен Мержанов и Станислав Марков. Последно началникът Петров бе под домашен арест от спецсъда в София, защото имал куп болести, а другите трима бяха пуснати от ареста срещу парични гаранции - 10 000 лв. за Марков и по 5000 лв. за Мерджанов и бившия катаджия Христов. Цялото разследване се води от спецпрокуратурата срещу организирана престъпна група за рекет и изнудване, която е ползвала кодови имена - такса „спокойствие” и такса „абонамент”.
Аферата сега обаче е потънала някъде из дебрите на спецпрокуратурата и четири месеца след арестите институциите мълчат за развитието на поредната шумна и показна акция...



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов