719 нарушения на трудовото законодателство във Велико Турново констатираха от „Инспекцията по труда“

Мисия

25-11-2014, 13:37

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Увеличение на нарушенията по заплащането на труда

159 проверки са извършили контролните органи на Дирекция „Инспекция по труда“ –Велико Търново за октомври. Това заяви инж. Невена Стефанова, директор на дирекцията на отчетна пресконференция днес. При планирани за месеца 113 проверки планът е преизпълнен с 46.

„При инспекциите  през месеца са обхванати работните места на 8 161 работещи.“информира Стефанова. Тя заяви, че спрямо същия период на миналата година са проверени 2 982 души в повече. Проверени са 152 предприятия, като за първи път са инспектирани 39 работодатели, при които не е осъществяван контрол по спазване на трудовото законодателство. 12 проверки са извъшени по искания на заявители, а 6 по разпореждане на висшестоящият орган – Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

„В хода на инспекциите през месец октомври 2014 година са констатирани общо 719 правонарушения на трудовото законодателство, от които 417 – са свързани с нормите, регулиращи трудовите правоотношения.Относителният дял на нарушенията по трудовите правоотношения спрямо същия брой констатирани нарушения е 58%. 302 са разкритите нарушения, свързани с нормите , регулиращи здравословните  безопасни условия на труд, представляващи 42% от общия брой нарушения.“-заяви дикторът на инспекцията.

През изминалия месец са установени 10 лица без трудовеи договори. Отчита се ръст на нарушенията по заплащане на труда. Работодателите не са начислили във ведомсти за заплати и или не са изплатили в договорените срокове възнагражданията. 67 са констатирани нарушения в тази връзка, като преобрадават нередности при заплащане на допълнителни пари за работа през официални празници, трудов стаж и, извънреден и нощен труд.

Контролните органи предприеха 710 принудителни административни мерки със задължителни срокове за изпълнение.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов