Горнооряховският младежки парламент и Център „Мария” казаха "не" на насилието над жени и деца

Животът

27-11-2014, 08:47

Снимка:

Община Горна Оряховица

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Сигнали за помощ при насилие могат да се подават на телефон 2 21 81

По нетрадиционен начин представителите на Горнооряховския младежки парламент и Център „Мария” дадоха старт на кампанията „16 световни дни срещу насилието над жени”. На три места в града-пред НЧ „Напредък-1869”, в центъра и пред Младежкия дом, младежите изписаха „Не на насилието над жени и деца”. Специални хвърчила на приятелството понесоха написаните послания за повече доброта и разбирателство. Представителите на Център „Мария” раздаваха на гражданите листовки, а младежите от Горнооряховския младежки парламент закачаха лилави панделки, символ на ненасилието. Листовките разкриват белезите, по които жените могат да разпознаят насилника и ги информират къде да се обадят за правна и психологическа помощ. Дипляни и плакати ще се разпространяват също в държавни институции, магазини, кабинети на лични лекари, фризьорски салони, козметични студия и на други места с типично дамска аудитория.

Център “Мария” отдавна се утвърди като една от водещите организации в страната в борбата срещу проявите на дискриминация, основана на пола. Тази работа продължава да бъде една трудна битка. Усилията на екипа са насочени към превенция на домашното, сексуалното насилие и трафика, както и към помощ и подкрепа на жени и деца, свидетели и жертви на насилие. Всеки работен ден от 9 до 17 часа, в условия на гарантирана анонимност, Центърът предлага безплатна квалифицирана консултативна помощ от трима психолози, социален работник, социален педагог и юрист. Най-достъпна и популярна остава Откритата телефонна линия към Център “Мария”, на която може да се получи информация, емоционална подкрепа и да се заяви час за консултация. На телефон 2 21 81 се приемат обажданията на хора, които имат нужда от подкрепа и помощ.

„Очакваме и ще продължаваме да работим за все по-голяма нетърпимост и чувствителност към домашното насилие като нарушение на човешките права, каквато е и целта на „16-те световни дни срещу насилието над жени”. Заедно с колегите от неправителствения сектор ще участваме и в кампанията за ратифициране от българското правителство на Конвенцията за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие”, споделят представителите на Център „Мария”.

За поредна година екипът на Центъра организира и кампания срещу тормоза в училище и насилието над жени и деца. На 19 ноември, с партньорството на Младежкия парламент, в 7 училища на града се отбеляза началото на кампания „Седмица на справянето с тормоза в училище”. Тя беше предшествана от онлайн-анкета по темата. От участвалите над 500 младежи, 73 % смятат, че тормозът, агресията и насилието са сериозен проблем за тяхното училище, а 54 % - че провеждането на анти-тормоз кампании може да помогне за ограничаване на проблема. Затова през цялата седмица в училищата се провеждат различни инициативи, които насочват вниманието на децата върху възможностите за преодоляване на агресията, ограничаване случаите на насилие и установяване на добри отношения в класа, в училището, в семейството - час на класа по темата за тормоза в училище, конкурси за рисунка, стихотворение, есе и послания срещу насилието. Учениците носят лилава панделка, с която показват своята съпричастност към идеята за ненасилие, правят „хвърчило на приятелството”, чиято дълга опашка е от личните послания на учениците, написани на цветни листчета, участват във форум-театър „Насилието в училище” и в още много интересни и разнообразни събития, свързани с правата на детето.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)