Прокуратурата се включи в казуса "Изграждане на завод за хлор" в Горна Оряховица

Животът

27-11-2014, 10:06

Снимка:

вестник "Труд", Веселина Ангелова

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Разпоредиха проверка дали има опасност от подобно химично производство

Намерение за изграждане на завод за хлор в Горна Оряховица предизвика напрежение сред местното население и институциите. Гражданско сдружение събира подписка срещу инвестицията, предаде вестник "Труд". Районната прокуратура в железничарския град пък разпореди проверка дали има опасност от подобно химическо производство.

Намерение да изгради завод за хлор и натриева основа на стойност 25 млн. лв. има столичната фирма "КонтинВест". Инвеститорите гарантират, че в цяла Европа има 77 подобни предприятия, като в Германия те дори са в самите градове. Управителят на фирмата Цветан Цветков е категоричен, че опасност за жителите на железничарския град няма да има, тъй като системите за сигурност и контрол ще са от последно пето поколение. "При най-малкия пробив и изтичане на хлор, цялото производство автоматично ще спира, а веществото ще бъде неутрализирано с помощта на азот. Хлорът не е взривоопасен, нито гори. Следваме изцяло европейското законодателство, а то е изключително стриктоно", разясни Цветан Цветков.

Той представи публично всеки един риск в бъдещото производство и начините за реакция, за да убеди обществеността в Горна Оряховица, че заводът ще е напълно безопасен за хората. Горноорявчани се притесняват, че препдриятието е на около 500-700 метра от училище, болница и жилищни сгради.
"Твърдението, че хлорна бомба цъка в Горна Оряховица е неуместно и е дело на човешкото незнание. Дали заводът ще бъде построен зависи от Министереството на околоната среда и водите, което трябва да се произнесе по комплексното разрешително", обясни инвеститорът.

От Регионалната здравна инспекция във Велико Търново не позволяват реализиране на проекта, като според директорката д-р Албена Ламбева има реален риск за здравето и живота на населението. На промишлената площадка в момента само се съхранява хлор в складове, а основната база е в Ямбол.

"Планираме да изградим малка инсталация, която ще е с капацитет от 120 000 до 450 000 тона годишно. Целта на този тип модулни инсталации е да се ограничи транспортирането на хлора. На ден ще се добиват 45 тона хлор и 50 тона натриева основа. 12 000 тона на година са планираните количества", обясни Цветков.
Той поясни, че базата ще е от три отделни сегнента - зала за процеса на електролиза, склад като саркофаг с цистерни и тръбопроводи за пренос. Той ще бъде опасан с датчици. Тръбите ще са от титан и ще са една в друга, така че да няма никаква вероятност за изтичане. Между двата тръбни слоя ще има индикатори за теч, които веднага ще спират целия процес.

"Над 15 млн. лв. ще са годишните приходи от завода. Ще бъдат разкрити 200 работни места и средна заплата над 1000 лв. Персоналът ще премине 6-месечно обучение в Германия и Италия. Инсталациите пък ще бъдат разположени на площ от 1,2 декара", изрежда Цветков.

В момента в Европа производството на хлор заема 5,5% от брутния вътрешен продукт, а в България планът до 2020 г. е този дял да е 40%. За бъдещето на завода в Горна Оряховица е насрочено обществено обсъждане на 16 декември.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов